Категорія
Новини
Дата

Екснардепу Микитасю повідомили про підозру за спробу підкупу мера Дніпра Філатова

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру колишньому народному депутату. Вчора його викрили на спробі підкупу міського голови Дніпра, йдеться у повідомленні бюро. Ймовірно, мова про забудовника Максима Микитася.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, у жовтні колишній народний депутат, а у минулому ще і топпосадовець державної компанії «УкрБуд», запропонував меру Дніпра неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом. 
  • Кошти обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року. 
  • «Лояльність» мера екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (€220 млн), що становить відповідно €22 млн. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвиткуʼ, – кажуть у НАБУ.
  • Згідно із повідомленням, це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні. 
  • Зазначається, що розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра.
  • Екснардеп є також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії, справа наразі слухається у суді.

Контекст

У 2019 році НАБУ повідомило Микитасю про підозру у справі про махінації з житлом, унаслідок яких Нацгвардія втратила 81 млн грн. Тоді Микитась пішов на угоду зі слідством, нібито давши свідчення проти заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Микитась добровільно повернув державі 50 млн, а ще 30 млн грн застави з нього стягнули в судовому порядку.

У грудні 2020 року суд відправив Микитася під варту до 27 лютого 2021 року без права на внесення застави. Його підозрюють у викраденні юриста Олега Мірошниченка, який колись працював на Микитася.

Слідство заявляло, що Микитась міг бути замовником злочину. У березні 2021 року Микитася відпустили із СІЗО.

Вчора стало відомо, що Микитась хотів підкупити мера Дніпра Філатова, його затримали.

Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч. 4 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). Санкція передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні