Категорія
Новини
Дата

НАТО визнало Росію основною загрозою в новій стратегічній концепції

НАТО офіційно вважає Росію основною загрозою. Про це йдеться в оновленій стратегічній концепції, яку Альянс ухвалив на саміті в Мадриді 29 червня. Документ визначає стратегію НАТО на наступне десятиріччя.

Ключові факти

  • НАТО визначає РФ найсерйознішою і безпосередньою загрозою для безпеки союзників, а також миру та стабільності в євроатлантичному регіоні, йдеться у тексті концепції. 
  • Альянс також вказує на загрозу, яку РФ створює на Балтійському, Чорному та Середземному морях, а також через військову інтеграцію з Білоруссю.
  • Росія прагне встановити сфери впливу та прямого контролю за допомогою примусу, підривної діяльності й анексії. «Вона використовує звичайні, кібер- та гібридні засоби проти нас і наших партнерів. Її агресивна військова позиція та риторика, а також доведена готовність застосувати силу для досягнення своїх політичних цілей підривають заснований на правилах міжнародний порядок», – йдеться в концепції.
  • Альянс наголошує, що не прагне конфронтації з РФ і не становить для Росії загрози.
  • «Будь-яка зміна в наших відносинах залежить від того, чи Російська Федерація припинить свою агресивну поведінку та повністю виконуватиме вимоги міжнародного права», – заявляє НАТО.
  • НАТО не може вважати РФ своїм партнером, але, як і раніше, готове підтримувати відкриті канали звʼязку з Москвою «для запобігання ескалації та підвищення прозорості», йдеться у тексті нової концепції.

Контекст

Нинішнє рішення відображає різку зміну ситуації щодо безпеки в Європі через війну в Україні. Востаннє формулювання в стратегічній концепції НАТО оновлювалися в 2010 році. Тоді НАТО визначав РФ своїм стратегічним партнером.

Напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що перед НАТО постали найбільші виклики з часів Другої світової війни. Альянс збирається домовитися про стримування, щоб мати можливість розгорнути більше бойових формувань у Східній Європі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні