Категорія
Новини
Дата

Олександр Герега відреагував на розслідування «Схем» про роботу «Епіцентру» на окупованих територіях

Олександр Герега відреагував на розслідування «Схем» про роботу «Епіцентру» на окупованих територіях /надано пресслужбою

надано пресслужбою

Після окупації Криму та частини Донецької та Луганської областей група компаній «Епіцентр К» повністю втратила контроль над своїми торговими обʼєктами. Про це в інтервʼю Forbes розповів її співзасновник Олександр Герега. Раніше журналісти проєкту «Схеми» опублікували розслідування про підозру, що колишні «Епіцентри» в окупації хоч і змінили назву, але все одно залишилися під контролем Герег.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Після анексії Криму наша компанія втратила контроль над торговими центрами, що були розташовані на півострові. Фактично управління ними здійснювалося керівниками окремих ТЦ, які залишились у Криму та співпрацювали з окупаційною владою», – розповів Олександр Герега.
  • Про націоналізацію та привласнення торговельних центрів колаборантами Гереги дізнались із засобів масової інформації. «Вони [колишні керівники ТЦ], на жаль, використали досвід та знання, які набули в нашій системі, – прокоментував Герега. – Як юридично здійснювалась організація бізнес-процесів, нам невідомо, так як ми не брали в цьому участі».
  • Аналогічна ситуація з торговими центрами на Донбасі, каже Герега. Після окупації частини Донецької та Луганської областей ТОВ «Епіцентр К» повністю втратило контроль над своїми торговими обʼєктами, що розташовані на цих територіях. «Ні наше товариство, ні його учасники ніколи не вели господарської діяльності на зазначених територіях та не мають відношення до діяльності, яку вели там наші колишні менеджери», – каже він. 

Контекст

У розслідуванні «Схем» ішлося про те, що дві компанії, якими володіють Олександр і Галина Герега, нараховували зарплатню Геннадію Гальчуку, який продовжує управляти мережею колишніх «Епіцентрів», перейменованих у «Галактики», на території окупованої Донеччини.

«Схеми» також встановили, що Гальчук регулярно приїжджав на підконтрольну Україні територію й, відповідно до даних НАЗК, фінансово підтримував партію «За конкретні справи», засновниками якої є Гереги. Також Гальчук співпрацював з окупаційною владою, а восени 2023 року був обраний «депутатом» від політичної партії «Единая Россия» на Донеччині.

Згідно з даними офіційного реєстру юридичних осіб РФ, діяльність гіпермаркетів на Донбасі за російським законодавством забезпечують дві компанії – «Галактика» та «Наместник». Обидві зареєстровані в окупованій Макіївці за адресою колишнього гіпермаркету «Епіцентр». «Галактику» через «Донстрой» контролює Олена Швидка, власником «Наместника» є Геннадій Гальчук. «Галактика», ймовірно, імпортує товари і торгує, а «Наместник» переважно наймає у свій штат на роботу працівників. На сайті його громадської організації сказано, що він є директором мережі торгових центрів «Галактика».

Відповідно до зарплатних відомостей Гальчука, українські компанії Герег платили йому зарплату як своєму штатному співробітнику і після окупації Донбасу, і після вторгнення РФ. З 2015 до 2016 року Гальчуку, який на той час уже керував «Галактиками» на не підконтрольних Україні територіях, нарахувала 85 000 грн зарплатні українська компанія «Нова лінія 1». Власники – Олександр та Галина Герега.

Платило йому і ТОВ «Епіцентр К». Відповідно до отриманих документів, із вересня 2013 року і щонайменше до липня 2022 року «Епіцентр К» щомісячно нараховував зарплатню Гальчуку, її загальна сума становить майже 1,5 млн грн.

«Схеми» повідомили, що Олександр Герега відмовився відповідати на їхнє запитання, чи продовжував він вести бізнес на Донеччині та чому Гальчуку нараховували зарплату до липня 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні