Категорія
Новини
Дата

ПАРЄ відмовилася визнавати Путіна легітимним президентом Росії

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) відмовилася визнавати Володимира Путіна легітимним президентом РФ. ПАРЄ закликала країни Європи припинити всі контакти з Росією, окрім гуманітарних. Про це йдеться в опублікованій на сайті організації резолюції

Ключові факти

  • Путін у 2024 році став президентом у результаті виборів, які не були вільними та чесними, йдеться у документі. ПАРЄ також назвала режим Путіна «прихильним до війни з демократією».
  • Росія «поступово перетворилася на державу, яка забороняє існування будь-якої політичної опозиції», а всередині самої країни «за допомогою пропаганди у фашистському стилі» було запроваджено «культ особистості навколо фігури Путіна», йдеться у резолюції.
  • Асамблея закликала країни Європи посилити антиросійські санкції, надати військову допомогу Україні, створити міжнародний механізм виплат для постраждалих від бойових дій в Україні, список країн, а також фізичних і юридичних осіб, які допомагають Москві обходити санкції та продовжувати війну в Україні, визнати РПЦ «інструментом російського впливу», що не має нічого спільного з релігією.
  • У резолюції Путін визнається винним у вбивстві Олексія Навального, також документ містить заклик розслідувати смерть опозиціонера із залученням міжнародної комісії. 

Контекст

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Путіна через незаконну депортацію дітей з окупованих територій України. Після цього через загрозу арешту Путін відмовився від закордонних поїздок на понад пів року. Перший візит до іноземної держави він здійснив 11 жовтня до Киргизстану.

Голосування на «виборах» президента РФ відбувалося з 15 до 17 березня. 18 березня у ЦВК РФ оголосили, що «підрахували» 100% протоколів, і Путін набрав 87,28% голосів. Видання «Новая газета Европа» повідомило, що близько половини голосів за Путіна на так званих президентських виборах у Росії вкинули.

85% українців підтримують резолюцію ПАРЄ від жовтня 2023 року, яка закликає держави – члени організації визнати Путіна нелегітимним після фейкових виборів 2024 року і припинити всі контакти з ним, свідчить соціологічне опитування Центра Разумкова, оприлюднене 18 квітня. Зазначається, що 85,2% опитаних підтримують таку позицію ПАРЄ, 5,2% не підтримують і 9,6% не змогли визначитися з відповіддю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні