Категорія
Новини
Дата

Після лібералізації ринку «Укрзалізниця» втратить до 70% доходів та потребуватиме до €1 млрд дотацій щороку – голова УЗ

1 хв читання

Упродовж п’яти-семи років після після лібералізації ринку залізничних перевезень «Укрзалізниця» втратить до 70% доходів від вантажних перевезень, повідомив в інтерв’ю Forbes Ukraine голова правління компанії Євген Лященко.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • За словами Лященка, фінансова модель «Укрзалізниці» після анбандлінгу, опрацьована спільно зі спеціалісти Світового банку, передбачає, що компанія потребувати €0,8–1 млрд дотацій щороку. Адже після лібералізації ринку залізничних перевезень УЗ втратить до 70% доходів від вантажних перевезень.
  • «Тож це питання насамперед не поділу компанії, а хто дотуватиме значні видатки на пасажирські перевезення та підтримку інфраструктури, коли ринок лібералізується», – каже Лященко.
  • За його словами це філософія європейської моделі – країни ЄС дотують власні залізниці. Але вона може бути неприйнятна для України. «У нашому бюджеті вочевидь найближчими роками таких грошей не буде», – додав він.
  • Зараз УЗ спільно з Deloitte працює над стратегією компанії на п’ять років, у якій буде мапа ризиків та розрахунки різних сценаріїв, повідомив голова компанії.

Контекст

Україна взяла на себе зобов’язання ухвалити закон «Про залізничний транспорт» і сприяти створенню конкурентного середовища для операторів залізничного транспорту у межах переговорів для вступу до ЄС.

Відповідно до одного зі сценаріїв це також передбачає розділення УЗ на чотири компанії за такими вертикалями: вантажна, пасажирська, інфраструктурна, заводи і виробництво.

21 червня Рада ЄС схвалила рамки для проведення переговорів про вступ до Союзу з Україною і Молдовою.

А вже 25 червня з міжурядової конференції в Люксембурзі формально розпочалися переговори про вступ України до Євросоюзу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд