Категорія
Новини
Дата

«Питання є в усіх». Арахамія озвучив неприйнятні норми у законопроєкті про мобілізацію

2 хв читання

Очільник фракції «Слуга народу», член комітету Ради з питань національної безпеки Давид Арахамія вважає неприйнятною норму законопроєкту №10449 про мобілізацію, яка передбачає можливість блокування рахунків громадян, які ухиляються від військової служби, про це він написав у соцмережах.

Ключові факти

  • За словами Арахамії, до законопроєкту, який вчора схвалили у першому читанні, «питання є в усіх».
  • Тож, комітет працюватиме над ними до другого читання. Зокрема, норми, які стосуються людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, планується залишити в редакції чинного законодавства.
  • Комітет має намір переглянути ще раз підхід до аспірантів. Згідно з новим урядовим законопроєктом про мобілізацію, аспіранти, які здобувають освіту на умовах контракту, підлягають призову на час мобілізації. «Фінального рішення ще немає, шукатимемо компроміс», – написав Арахамія.
  • Також він наголосив, що «точно неприйнятними» є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. «Не бачу в Раді тих, хто б таке підтримував», – додав депутат.
  • За словами Арахамії, ці три питання вже в роботі, також триває обговорення у міжфракційній робочій групі інших пунктів законопроєкту. 
  • «Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу та громадян», – сказав він.

Контекст

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачено, зокрема, зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449, «за основу» проголосували 243 народні депутати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні