Категорія
Новини
Дата

«Питання є в усіх». Арахамія озвучив неприйнятні норми у законопроєкті про мобілізацію

Очільник фракції «Слуга народу», член комітету Ради з питань національної безпеки Давид Арахамія вважає неприйнятною норму законопроєкту №10449 про мобілізацію, яка передбачає можливість блокування рахунків громадян, які ухиляються від військової служби, про це він написав у соцмережах.

Ключові факти

  • За словами Арахамії, до законопроєкту, який вчора схвалили у першому читанні, «питання є в усіх».
  • Тож, комітет працюватиме над ними до другого читання. Зокрема, норми, які стосуються людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає, планується залишити в редакції чинного законодавства.
  • Комітет має намір переглянути ще раз підхід до аспірантів. Згідно з новим урядовим законопроєктом про мобілізацію, аспіранти, які здобувають освіту на умовах контракту, підлягають призову на час мобілізації. «Фінального рішення ще немає, шукатимемо компроміс», – написав Арахамія.
  • Також він наголосив, що «точно неприйнятними» є норми щодо блокування особистих рахунків громадян. «Не бачу в Раді тих, хто б таке підтримував», – додав депутат.
  • За словами Арахамії, ці три питання вже в роботі, також триває обговорення у міжфракційній робочій групі інших пунктів законопроєкту. 
  • «Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу та громадян», – сказав він.

Контекст

25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 і про посилення відповідальності за військові порушення №10379. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет із соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

11 січня Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 Кабінету міністрів, бо в документі є положення, які «прямо порушують права людини». Верховна Рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації з урахуванням усіх пропозицій, погоджених із депутатами на засіданнях Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

30 січня новий законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. У проєкті №10449 передбачено, зокрема, зменшення призовного віку до 25 років, звільнення від служби людей з інвалідністю всіх груп, можливість оновлення даних в особистому кабінеті або ЦНАП.

7 лютого Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №10449, «за основу» проголосували 243 народні депутати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні