Категорія
Новини
Дата

План мобілізації ще не завершений – Резніков

Мобілізаційний план, який був оголошений після запровадження воєнного стану, ще не завершений. Про це сказав в інтервʼю LIGA.net міністр оборони України Олексій Резніков.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коментуючи мобілізаційну потребу України, Резніков зазначив, що план з мобілізації ще не завершений. «Мобілізаційний план, який був оголошений з моменту імплементації парламентом указу президента про введення воєнного стану, ще навіть не завершений», – зазначив він.
  • «У Генштабу є потреба, і він чітко знає необхідну кількість водіїв, стрільців, операторів, артилеристів, снайперів», – сказав Резніков, відповідаючи на запитання, за яким принципом відбувається наразі відбір кандидатів на мобілізацію. 
  • За словами міністра, Генштаб визначає завдання воєнкомам: план та категорії фахівців. Водночас Міноборони лише здійснює контроль і «мріє перетворити паперову мішанину на цифровізований продукт». «В нас є цей продукт, він розроблений. Ми просто не встигли до кінця впровадити. Це буде один із викликів Віталія [Дейнеги]», – зазначив міністр оборони.

Контекст

У вересні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україні слід скасувати обовʼязковий військовий призов, замість нього всі чоловіки мають бути військовозобов’язаними та проходити відповідні курси.

4 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, що здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 

Також законопроєкт дає змогу проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

30 грудня Кабінет Міністрів затвердив новий Порядок організації й ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Подавати відомості про себе для військкомату можна буде через «Дію».

Наприкінці січня Кабмін затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні