Курорт "Буковель" /ГУ ДПС в Івано-Франківській області
Категорія
Новини
Дата

Податківці зафіксували стрімке зростання виторгів у курортному Буковелі

Курорт "Буковель" Фото ГУ ДПС в Івано-Франківській області

Торгова виручка в курортному Буковелі в грудні минулого року зросла у 2,3 раза у порівнянні з листопадом того ж року: з 258,9 млн до 601,3 млн грн. Про це йдеться у повідомленні Головного управління ДПС в Івано-Франківській області. Податківці пояснюють це значним зростанням кількості зареєстрованих бізнесом касових апаратів. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Підприємці Буковелю зареєстрували на кінець січня 2024 року 951 реєстратор розрахункових операцій, тоді як на початок 2023 року їх було лише 438. 
  • Загалом за 2023 рік усі госпсуб’єкти курорту показали 4,6 млрд грн торгової виручки, йдеться у повідомленні.
  • За результатами 129 фактичних перевірок, проведених минулого року та в січні 2024 року, податківці донарахували госпсуб’єктам курортної зони «Буковель» понад 5 млн грн штрафних санкцій за недотримання ними норм законодавства.
  • Окрім того, податкові інспектори виявили шість випадків здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та ще 10 фактів торгівлі алкогольними та тютюновими виробами без відповідних ліцензій. 
  • Також податківці зафіксували пʼять випадків недотримання підприємцями норм трудового законодавства, а саме неофіційне працевлаштування найманих працівників.

Контекст

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОП набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. 

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів.

30 червня Верховна Рада ухвалила змінений законопроєкт №8401. Закон передбачає часткове повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. 

Штрафи повернулися з 1 жовтня. У порівняні з 2022-м санкції змінилися лише для ФОП: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОП було введено «спрощений чек». Він дає змогу підприємцеві не ідентифікувати товар аж до артикула та вказувати лише категорію.

Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів та мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому ж рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

За даними податкової служби, у четвертому кварталі 2023 року 9100 випадків невикористання ПРРО/РРО. Податківці оштрафували бізнес на 136,1 млн грн. Найбільше порушників – у сфері торгівлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні