Категорія
Новини
Дата

Польща та Болгарія вже отримують газ від сусідніх країн після відключення Москвою – голова Єврокомісії

Польща та Болгарія вже отримують газ від членів ЄС з інтерконекторів після відключення від постачання з РФ. Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише «Інтерфакс-Україна». Брюссель обіцяє «негайну і координовану» відповідь на дії Москви.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Європейська комісія була готова до можливого відключення газу Москвою, сказала фон дер Ляєн. Польща та Болгарія вже отримують газ від своїх сусідів із ЄС, повідомила вона у середу в Брюсселі.
  • Незабаром буде «негайна, єдина і координована» відповідь Брюсселя на дії Москви, щоб мати впевненість, що «рішення «Газпрому» матиме найменші можливі наслідки для європейських споживачів», заявила голова Єврокомісії.
  • Фон дер Ляєн пообіцяла, що Єврокомісія помножить свої зусилля в регіональних групах країн ЄС, які можуть надавати найшвидшу допомогу своїм сусідам. 
  • План Єврокомісії щодо зміцнення енергетичної безпеки ЄС RePowerEU допоможе вже цього року сильно скоротити залежність від російських викопних джерел. Буде збільшено імпорт СПГ із США, також триває робота з державами-членами щодо пошуку альтернативних постачальників газу, заявила фон дер Ляєн.

Ключова цитата

«Кожен євро, який ми інвестуємо у відновлювані джерела енергії та енергоефективність, є запорукою нашої майбутньої енергетичної незалежності […] Епоха російських копалин у Європі добігає кінця. Європа йде вперед у питаннях енергетики», – заявила фон дер Ляєн.

Контекст

31 березня президент РФ Путін підписав указ, який зобовʼязує «недружні» країни розраховуватися за російський газ у рублях. Нові правила країни-агресора почали діяти 1 квітня. Натомість ЄС та країни G7 відкинули вимоги РФ.

Міністри енергетики країн «Великої сімки» заявили, що оплата за російський газ у рублях неприпустима і є одностороннім і явним порушенням діючих угод.

Вранці в середу «Газпром» повністю зупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) та PGNiG (Польща). Перед цим країни відмовилися платити за газ в рублях. 

Десять компаній у ЄС відкрили рублеві рахунки у «Газпромбанку», як того вимагає Кремль, при цьому чотири з них вже провели оплату в рублях, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерело, близьке до «Газпрому». Ймовірно, подальших відключень країн, які відмовляться від вимог Кремля, не буде до другої половини травня, коли мають бути сплачені наступні платежі, зазначило видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні