Категорія
Новини
Дата

Посли ЄС ухвалили продовження спрощеного торговельного режиму з Україною, але з уточненням

Постійні представники країн-членів Євросоюзу 27 березня досягли компромісу в питанні продовження спрощеного режиму торгівлі з Україною ще на один рік. Про це повідомило Бельгійське головування в ЄС на своїй сторінці в Х. Текст угоди схвалено з єдиним уточненням щодо умов застосування захисних обмежень, пише «Укрінформ»

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Посли ЄС домовилися про новий компроміс щодо розширення автономних торговельних заходів для України, «забезпечуючи збалансований підхід між підтримкою України та захистом сільськогосподарських ринків ЄС».
  • «Цей компроміс залишається незмінним у порівнянні з текстом, що був ухвалений тиждень тому під час тристоронніх переговорів, з одним доповненням: визначений період (середнього обсягу торгівлі між ЄС і Україною – Ред.) для активації захисного механізму буде розширений на друге півріччя 2021 року. Європейська комісія також дещо посилить формулювання у власній декларації», – повідомили у Бельгійському головуванні в ЄС.
  • Тепер цей компроміс буде представлений на розгляд Європейського парламенту для швидкого досягнення угоди, уточнюється у повідомленні.

Контекст

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС із 2016 року. Одразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС у червні 2022 року запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року і закінчуються 5 червня 2024 року.

Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції. Окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. 

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Водночас нові правила дозволять Брюсселю реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Видання Politico писало, що Франція підтримала ініціативу Польщі про додаткові обмеження на імпорт української агропродукції. За оцінками Єврокомісії, ці обмеження коштуватимуть Україні €1,2 млрд доходів від торгівлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні