Категорія
Новини
Дата

Прибутки банків досягли рекордних 123 млрд грн, перевищивши удвічі показник у довоєнному 2021 році

Українські банки загалом отримали прибуток 122,7 млрд грн за підсумками 10 місяців. Це у понад двічі більше, ніж за аналогічний період довоєнного 2021 року – 58,4 млрд грн, повідомив сервіс «Опендатабот», посилаючись на дані НБУ. Водночас чотири банки отримали збитки у розмірі 99 млн грн.

Ключові факти

  • Десятка банків за прибутком змінилася: приватний Універсал банк (Монобанк), який вибув з рейтингу навесні, повернувся з рекордним прибутком, посунувши державний Укргазбанк
Прибутки банків досягли рекордних 123 млрд грн, перевищивши удвічі показник у довоєнному 2021 році /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Державні банки Приватбанк та Ощадбанк заробили половину від загального прибутку усіх українських банків за 10 місяців. Їхні прибутки зросли: удвічі в «Привата» та аж у 19 разів – в Ощадбанка.
  • Частка прибутку державних банків складає 61% – на 11% більше, ніж у 2021-му.
  • Банки з іноземним капіталом вийшли в плюс за результатами січня-жовтня. Загальний прибуток усіх 14 банків – 30,43 млрд грн, що в 1,6 раза більше, аніж у аналогічний період 2021 року. Серед банків з іноземним капіталом лідирує Райффайзен банк, його прибутки в 1,7 раза перевищують показники 10 місяців довоєнного 2021-го.
  • Банки з приватним капіталом за 10 місяців збільшили свій прибуток у 1,7 раза порівняно з 2021 роком. Лідером групи залишається ПУМБ із прибутком у 6,48 млрд грн – майже вдвічі більше відповідного показника 2021-го. Універсал банк отримав рекордний прибуток за жовтень – 1,7 млрд грн та повернувся до топ-10 банків країни. 
  • Серед банків, які отримали збитки: Альпарі банк (4,6 млн грн збитку) , Оксі банк (21,6 млн грн), Перший інвестиційний банк (29 млн грн) та Мотор-банк (44,2 млн грн).

Контекст

Ще влітку представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали надприбутки. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою, розповідав у серпні народний депутат Данило Гетманцев. 

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки.

При підготовці до розгляду законопроєкту НБУ й депутати зійшлись на варіанті простого підвищення податку на прибуток удвічі – до 36%. З таким формулюванням Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 19 жовтня. Після підготовки до другого читання НБУ, депутати профільного комітету Ради та Мінфін вирішили зупинитися на ставці у понад 50% податку на прибуток для банків. У такому варіанті законопроєкт до другого читання затвердив профільний комітет.

Голова Нацбанку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко публічно підтримали додаткове оподаткування банківського сектору, який цьогоріч отримає надприбутки. За даними НБУ, чистий прибуток українських банків за три квартали 2023-го досяг 110 млрд грн.

У середу, 6 грудня, президент України Володимир Зеленський підписав закон про додаткове тимчасове оподаткування банків, який Рада ухвалила 21 листопада. Документ з підписом президента було повернуто до Верховної Ради, йдеться в картці законопроєкту №9656-д.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні