Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про додаткове оподаткування банків

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про додаткове тимчасове оподаткування банків. У середу, 6 грудня, документ з підписом президента повернуто до Верховної Ради, йдеться в картці законопроєкту №9656-д.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до закону, який Рада ухвалила 21 листопада, оподаткування надприбутків банків за результатами 2023 року буде здійснено за ставкою 50%.
  • Починаючи з 2024-го, базова ставка податку на прибуток для банків становитиме 25%.
  • Закон дозволить забезпечити додаткові надходження до бюджету для фінансування воєнних витрат.
  • За даними НБУ, чистий прибуток українських банків за три квартали 2023-го досяг 110 млрд грн.

Контекст

Ще влітку представники влади заговорили про можливість додаткового оподаткування банків, які в умовах високих процентних ставок отримали надприбутки. Парламентарі розглядали два можливі підходи. Перший – оподаткування всіх чистих процентних доходів, отриманих за рік, з якого почне діяти норма за відносно невеликою чи середньою ставкою, розповідав у серпні народний депутат Данило Гетманцев. 

Другий – оподаткування різниці між чистими процентними доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки.

При підготовці до розгляду законопроєкту НБУ й депутати зійшлись на варіанті простого підвищення податку на прибуток удвічі – до 36%. З таким формулюванням Рада ухвалила законопроєкт у першому читанні 19 жовтня. Після підготовки до другого читання НБУ, депутати профільного комітету Ради та Мінфін вирішили зупинитися на ставці у понад 50% податку на прибуток для банків. У такому варіанті законопроєкт до другого читання затвердив профільний комітет.

Голова Нацбанку Андрій Пишний та міністр фінансів Сергій Марченко публічно підтримали додаткове оподаткування банківського сектору, який цьогоріч отримає надприбутки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні