Категорія
Новини
Дата

Продажі авто в Україні в липні зросли майже на чверть

1 хв читання

Упродовж липня в Україні було зареєстровано понад 6400 нових легкових авто, що на 20% більше ніж торік, повідомляє «Укравтопром». Порівняно з попереднім місяцем споживча активність на авторинку зросла на 24%.

Через ініціативу уряду запровадити військовий збір у розмірі 15% на придбання авто українці намагаються швидко придбати наявні автівки, щоб уникнути додаткових витрат.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Ринок нових авто у липні суттєво пожвавився, цьогоріч більше автомобілів купували лише у березні.
  • Найбільша кількість реєстрацій припала на легкові автомобілі марки Toyota – 1024 реєстрацій.
  • Другим за популярністю брендом, як і у червні, залишається BMW – 628 авто, третій результат у Renault – 587 машин.
  • Також в ТОП-5 липня потрапили Skoda (378 авто) та Volkswagen (334 машин).
  • Всього, з початку року, в Україні було зареєстровано понад 39 200 нових легкових авто, що на 21% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Контекст

За підсумками 2023 року в Україні було продано 60 862 нових легкових автомобіля на суму більш як 105,5 млрд грн. Це у 1,6 раза більше, ніж 2022 року.

У першому кварталі 2024 року в Україні було зареєстровано 16 660 нових легкових автомобілів. Це на 49% перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

У червні вперше у 2024-му році попит на нові авто продемонстрував негативну динаміку у річному обчисленні. Впродовж минулого місяця в Україні було зареєстровано близько 5200 нових легкових авто, що на 8% менше ніж торік.

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Податковий законопроєкт, зокрема, передбачає запровадження військового збору у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно з законодавством). 

Через потенційне запровадження додаткового 15%-го збору авторинок очікує на 35-90%-ве скорочення продажів, кінець буму електрокарів та повернення до «сірих» схем. Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд