Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила новий пакт про міграцію та притулок

2 хв читання

Рада Європейського союзу ухвалила знакову реформу європейської системи притулку та міграції, повідомляє пресслужба інституції. Пакт встановлює набір правил, які мають допомогти контролювати прибуття мігрантів, створити однакові процедури та забезпечити справедливий розподіл між державами-членами.

Ключові факти

  • Очікується, що пакт про надання притулку та міграції забезпечить більш справедливу та сильну міграційну систему, яка призведе до конкретних змін на місцях. Нові правила мають зробити європейську систему притулку більш ефективною та підвищити солідарність між державами-членами.
  • ЄС також продовжить тісне співробітництво з третіми країнами для усунення причин нелегальної міграції. 
  • Сьогодні Рада ЄС ухвалила загалом 10 законодавчих актів, які реформують усю європейську систему управління притулком та міграцією.
  • Положення про перевірку дозволить національній владі спрямовувати нелегальних мігрантів та прохачів притулку на зовнішньому кордоні на відповідну процедуру та забезпечить однакове проведення перевірок ідентифікації, безпеки та вразливості, а також оцінки стану здоровʼя.
  • Нові правила щодо оновленої бази даних Eurodac дозволять збирати більш точні та повні дані (у тому числі біометричні дані) про різні категорії мігрантів, включаючи претендентів на міжнародний захист та людей, які нелегально прибувають до ЄС. Це посилить контроль над нелегальною міграцією та несанкціонованими переміщеннями.
  • Положення спрощує європейську процедуру надання притулку та запроваджує обовʼязкову прикордонну процедуру у чітко визначених випадках.
  • Директива про умови прийому встановлює єдині правила для критеріїв надання міжнародного захисту та стандартів прийому осіб, які шукають притулку. Це також допоможе скоротити вторинні переміщення між державами-членами.
  • Ще одним важливим аспектом реформи міграційної системи є впровадження механізму солідарності для справедливішого поділу відповідальності. Нові правила поєднують у собі обовʼязкову солідарність для підтримки держав-членів, які зіткнулися з сильним припливом мігрантів, з гнучкістю щодо внесків.
  • Згідно із повідомленням, у випадку кризової ситуації чи форс-мажорних обставин, держави-члени можуть відступити від певних правил та вимагати більшої солідарності від інших країн ЄС. Можливі відступи стосуються, наприклад, термінів реєстрації прохачів притулку та тривалості прикордонної процедури.
  • У держав-членів ЄС тепер буде два роки, щоб застосувати ухвалені сьогодні закони на практиці. Єврокомісія незабаром надасть спільний план реалізації, щоб надати допомогу членам блоку у цьому процесі.

Контекст

23 вересня 2020 року Єврокомісія запропонувала новий пакт про міграцію та притулок складовими якого є регулювання процедури надання притулку, управління притулком та міграцією, регулювання Eurodac тощо.

Загальної угоди між головуванням Ради та Європейським парламентом було досягнуто 20 грудня 2023 року. 10 квітня 2024 року Європарламент ухвалив пакт.

Після російського повномасштабного вторгнення в Україну ЄС активував Директиву тимчасового захисту, яка надала українським біженцям право легально перебувати на території ЄС та отримувати базові соціальні послуги, включаючи охорону здоров’я, освіту та право на працевлаштування. Цей документ діятиме до березня 2025 року із можливістю продовження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні