Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС схвалила оновлену версію Шенгенського прикордонного кодексу

2 хв читання

У пʼятницю, 24 травня, Рада ЄС остаточно затвердила новий Шенгенський прикордонний кодекс – зведення правил ЄС, що регулює управління внутрішніми та зовнішніми кордонами, а також правила, що регулюють прикордонний контроль осіб, які перетинають кордони ЄС, повідомляє пресслужба інституції. Реформа має підвищити стійкість Шенгенської зони до криз на її зовнішніх кордонах.

Кодекс дозволяє державам-членам знову запроваджувати контроль на внутрішніх кордонах у виняткових обставинах, які ставлять під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони.

Ключові факти 

  • Регламент надає можливість вжити загальноєвропейських заходів, які обмежують доступ громадян третіх країн до ЄС у разі великомасштабної надзвичайної ситуації у галузі охорони здоровʼя. Він також запроваджує процедуру переводу, яка допоможе вирішити проблему вторинного переміщення мігрантів (з однієї держави-члена до іншої).
  • Сьогоднішнім голосуванням Рада ЄС надала державам-членам інструменти для підтримки безкордонних поїздок у межах Шенгенської зони, одночасно забезпечуючи безпеку зовнішніх кордонів, вирішуючи проблему нелегальної міграції та ризиків для охорони здоровʼя, заявила міністр внутрішніх справ Бельгії Аннеліс Верлінден.
  • У разі великомасштабної надзвичайної ситуації в галузі охорони здоровʼя нові правила надають можливість – після рішення Ради – запровадити гармонізовані тимчасові обмеження на поїздки на зовнішній кордон ЄС. Під час пандемії COVID-19 ЄС міг лише давати необовʼязкові рекомендації щодо обмежень на поїздки. Крім обмежень на поїздки, Рада ЄС може також запроваджувати тестування, карантин, самоізоляцію та інші заходи, повʼязані зі здоровʼям, для громадян країн, які не входять до ЄС, які вʼїжджають до блоку.
  • Крім того, нова процедура передачі дозволить державі-члену передавати громадян третіх країн, затриманих у прикордонній зоні та незаконно перебувають на її території, до держави-члену, з якої вони прибули безпосередньо. 
  • Ця постанова набирає чинності на двадцятий день після її публікації в Офіційному журналі Європейського Союзу. Кодекс безпосередньо застосовується у країнах ЄС.

Контекст

Пропозиція про оновлення кодексу була подана 14 грудня 2021 року Європейською комісією. Головування Ради та Європейський парламент досягли попередньої угоди щодо остаточного закону 6 лютого 2024 року.

Шенгенська зона займає площу понад 4 млн квадратних кілометрів, включає 27 європейських країн і дозволяє понад 400 млн людей вільно пересуватися між країнами-членами без проходження прикордонного контролю.

Шенгенський прикордонний кодекс є зведенням юридичних правил, яке передбачає відсутність контролю на внутрішніх кордонах та встановлює правила контролю осіб на зовнішніх Шенгенських кордонах. Кодекс дозволяє державам-членам знову запроваджувати контроль на внутрішніх кордонах у виняткових обставинах, які ставлять під загрозу загальне функціонування Шенгенської зони.

Цього місяця Рада Європейського союзу також ухвалила знакову реформу європейської системи притулку та міграції. Пакт встановлює набір правил, які мають допомогти контролювати прибуття мігрантів, створити однакові процедури та забезпечити справедливий розподіл між державами-членами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні