Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада схвалила митний безвіз із ЄС

Верховна Рада підтримала закон №7420, який передбачає приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS). Про це повідомив перший заступник голови комітету Ради з питань податкової політики Ярослав Железняк.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За ухвалення документа в цілому проголосували 275 депутатів.
  • Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS – це важливий крок майбутнього членства України в ЄС.
  • Після приєднання України до NCTS український бізнес зможе користуватися такими перевагами і спрощеннями: одна транзитна декларація та одна гарантія для переміщення товарів між 36 країнами (з країнами ЄС і ще з Великою Британією, Туреччиною, Сербією, Північною Македонією, Ісландією, Норвегією, Ліхтенштейном та Швейцарією); авторизовані підприємства зможуть відправляти й отримувати товари на своєму підприємстві без заїзду на митні термінали; українські фінансові гарантії діятимуть ще в 35 країнах світу.
  • Митний безвіз – це можливість швидкого переміщення товарів між 36 країнами ЄС. 

Контекст

В уряді очікують, що розпочати міжнародне застосування NCTS Україна зможе вже наприкінці 2022 року.

NCTS – технологія, що лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Україна розпочала застосування NCTS із листопада 2020 року – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021-го розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS Україна мала отримати запрошення, після чого – приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

На липень 2022 року в системі вже зареєстровано більше 1100 трейдерів, близько 4500 працівників митниці, подано понад 5500 декларацій. 13 компаніям присвоєно статус фінансового гаранта. Розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Транзитні спрощення на національному рівні діють в Україні з березня минулого року.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні