Категорія
Новини
Дата

Оборот ресторанних закладів становить 65-70% від довоєнних часів — заступник голови Нацбанку

Ресторанний бізнес в Україні працює з оборотом 65-70% від довоєнних часів. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтервʼю Youtube-каналу Олени Шкарпової, колишньої журналістки Forbes та донедавна продакт-менеджерки Prozorro.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Якщо подивитися на кількість працюючих відділень Нової пошти, Розетки, Епіцентру, то у них працюють вже близько 85-90% точок. Хоча зрозуміло, що швидше за все просідання в обсягах продажів досить суттєве. Це, наприклад, видно по ресторанних закладах, де оборот тепер становить 65-70% від довоєнних часів», — сказав Ніколайчук.
  • Водночас економіка поступово відновлюється. На початку березня не працювало близько третини підприємств, а на кінець травня – вже 14%, сказав він: «По Києву, наприклад, ми бачимо відновлення діяльності сектору послуг. Якщо в березні в Києві працювало менше 500 підприємств, то в кінці травня їх було вже понад 3000».

Контекст

Споживчий ринок поступово відновлюється. У травні в порівнянні з квітнем українці стали більше купувати товарів та послуг, оплачуючи їх банківськими картками, свідчить статистика мережі POS-терміналів ПриватБанку. Кількість оплат покупок у травні зросла на 21%.

Значно зросли обсяги оплат у кафе і ресторанах – на 54% (до 2,3 млрд грн), магазинах техніки і електроніки (на 41% до 2,9 млрд грн) та мережах АЗС (на 27% до 1,23 млрд грн).

Все більше МСБ повертається до роботи, свідчать результати опитування Європейської Бізнес Асоціації. У березні не працювало 42% опитаних підприємців, а у квітні – 26%, наразі без роботи лишаються тільки 17% МСБ.

Серед непрацюючих компаній 16% планують відновлювати роботу. До того ж 21% МСБ вже працюють у повному обсязі, а 38% – частково або з обмеженнями, зазначають в ЄБА.

Водночас погіршується оцінка підприємцями власної фінансової стійкості. Наразі 34% повідомляють, що їхніх фінансових резервів вистачить на кілька місяців, раніше таких було 40%. Ще 12% мають резервів на один місяць, а інші 12% – на пів року. Тільки 5% мають достатньо фінансових резервів на рік і більше. Про відсутність резервів повідомляє наразі 29% компаній, хоча місяць тому таких було 26%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні