Категорія
Новини
Дата

Росія атакувала енергооб’єкти на півночі та півдні

1 хв читання

У середу, 14 серпня, вранці росіяни обстріляли енергооб’єкт «Укренерго» у південному регіоні, тривають аварійно-відновлювальні роботи, повідомляє пресслужба НЕК. Також уночі російські БПЛА атакували енергооб’єкт обленерго у північному регіоні, знеструмлювались споживачі в окремих районах Чернігівської області.

Енергосистема все ще відновлюється після восьми масованих атак росіян, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Споживання 14 серпня станом на 9:30 на 1% нижче, ніж вчора у цей же час. Це зумовлено похолоданням вночі.
  • Вчора, 13 серпня, добовий максимум споживання був зафіксований увечері. Він був на 2,4% вищим, ніж у понеділок, 12 серпня. Українців закликають до ощадливого споживання електроенергії, особливо – у вечірні години, з 17:00 до 22:00.
  • Застосування заходів обмеження сьогодні не прогнозується. 

Контекст

У ніч на 14 серпня російські окупанти атакували двома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору Бєлгородської області – РФ та 23-ма ударними БпЛА типу Shahed із районів Чауда – Крим, Єйськ, Курськ – РФ.

Повітряні Сили збили 17 ворожих БпЛА у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Запорізькій, Сумській, Харківській та Житомирській областях.

З березня Росія завдає масованих ударів по українській енергетиці. З ладу виведено понад 90% українських ТЕС, понад 45% гідрогенерації. Загалом Україна втратила близько 9000 МВт потужностей, за даними Міненерго. Під час минулої зими максимальна потужність енергосистеми досягала 18 000 МВт, зараз – менше 10 000 МВт.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд