Категорія
Новини
Дата

Росія вночі випустила по Україні 25 ракет, 23 з них збила ППО – Залужний

1 хв читання

У ніч на 9 травня Росія двічі атакувала Україну крилатими ракетами. Сили оборони збили 23 із 25 ракет, повідомив головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний. Росіяни завдали удару крилатими ракетами морського та повітряного базування.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Загалом за дві хвилі обстрілу України у ніч на 9 травня російські окупанти здійснили пуски 25 крилатих ракет «Калібр» та Х-101/Х-555. 23 із них знищено ППО Повітряних сил ЗСУ у взаємодії зі складовими Сил оборони України», – повідомив Залужний.
  • Спершу РФ випустила вісім крилатих ракет «Калібр» близько 22:00 години 8 травня. Пуск здійснили із носіїв у Чорному морі, які спрямували на східні регіони країни. Усі вісім ракет було знищено силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Схід».
  • Пізніше, ближче до 04:00 ранку 9 травня, РФ здійснила пуски 17 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації – чотирьох Ту-95мс з району Каспію. Усього було знищено 15 крилатих ракет.

Контекст

У ніч на 8 травня російські війська вкотре атакували іранськими дронами-камікадзе Київ. Українські захисники збили 35 із 35 Shahed-136/131, які ворог спрямував на столицю. Є руйнування житлових будинків у різних районах. Також росіяни атакували ракетами Одеську область. 

З початку війни РФ використала для бомбардування України близько 4750 ракет різної дальності. Через дефіцит «Калібрів» і Х-555/Х-101 Москва змушена використовувати дорогі Х-47 «Кинджали», неточні Х-22 та значно зменшити інтенсивність обстрілів.

Від початку вторгнення Росія застосувала для обстрілів України близько 2475 ракет великої дальності загальною вартістю $12,5 млрд та близько 2300 ракет малої дальності на суму $3,5 млрд.

Обстріли України стали однією з найдорожчих ракетних кампаній в сучасній історії. Але, на відміну від операцій США та союзників, вони не дали відчутної переваги для РФ на полі бою та не стали ефективними для руйнування економіки України. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд