Категорія
Новини
Дата

Росія вночі випустила по Україні 30 ракет, 29 з них збила ППО – Залужний

У ніч на 18 травня Росія здійснила кілька хвиль ракетних атак по Україні із різних напрямків. Сили оборони збили 29 із 30 ракет, повідомив головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний. Також було збито два ударних БпЛА Shahed-136/131 та два розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Залужного, росіяни продовжують завдавати ракетних ударів по території України. Зокрема, із 21:00 17-го травня по 05:30 18-го травня окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак із різних напрямків.
  • Загалом було випущено 30 крилатих ракет морського, повітряного та наземного базування. Із літаків стратегічної авіації: двох Ту-160 та восьми Ту-95 випущено 22 крилаті ракети Х-101/Х-555. Із кораблів у Чорному морі – шість крилатих ракет «Калібр». А також дві крилаті ракети «Іскандер-К» із наземних оперативно-тактичних ракетних комплексів.
  • «Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 29 крилатих ракет», – написав Залужний.
  • За даними Київської міської державної адміністрації, нічна атака стала вже девʼятою за ліком з початку травня. Згідно з попередньою інформацією, усі ворожі цілі в повітряному просторі Києва були виявлені і знищені.
  • Було зафіксовано падіння уламків в Деснянському та Дарницькому районах столиці. Найбільші пошкодження зафіксовано в Дарницькому районі – там на території гаражного кооперативу сталась пожежа, яку вже загасили. В решті районів можуть бути падіння уламків на припарковані автомобілі, прибудинкову територію чи лісопаркову зону. Інформації щодо потерпілих не надходило.
  • Над Одещиною сили ППО знищили вісім крилатих ракет, збиті ракети впали на будівлі промислових підприємств, які зазнали пошкоджень. Внаслідок руйнувань один цивільний охоронець загинув, ще двох поранено.
  • В Міненерго повідомили, що через обстріли є влучання та пошкодження обʼєктів енергетичної інфраструктури. Зокрема, через обстріл відключилися повітряні лінії електропередачі на Хмельниччині. В області знеструмлено 3 населених пункти, без світла залишилися 1700 споживачів.

Контекст

В ніч на 16 травня російські війська здійснили чергову ракетну атаку на Київ. За даними Повітряних сил, українські захисники знищили усі цілі. Уламки збитих ракет упали в різних районах столиці, повідомила пресслужба КМВА. За розрахунками Forbes, вартість збитих 16 травня російських ракет та БПЛА – $140–160 млн.

З початку війни РФ використала для бомбардування України близько 4750 ракет різної дальності. Через дефіцит «Калібрів» і Х-555/Х-101 Москва змушена використовувати дорогі Х-47 «Кинджали», неточні Х-22 та значно зменшити інтенсивність обстрілів.

Від початку вторгнення Росія застосувала для обстрілів України близько 2475 ракет великої дальності загальною вартістю $12,5 млрд та близько 2300 ракет малої дальності на суму $3,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні