Категорія
Новини
Дата

Росія здійснила 25 масованих атак на енергетику України за два роки – дослідження

2 хв читання

З вересня 2022 року до вересня 2024-го Росія здійснила 25 масованих ракетно-дронових атак на енергосистему України. Про це свідчать дані, оприлюднені на порталі Energy Map українського аналітичного центру DiXi Group.

Через окупацію та атаки у 2022-2023 роках енергетика України втратила 21 ГВт потужностей, у 2024-му – понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • У 2022 році зафіксовано 11 масованих ударів, у 2023-му – пʼять, у 2024-му – девʼять. Загалом агресор випустив по Україні понад 1400 ракет різних типів і 500 ударних БПЛА.
  • Серед ракет РФ найбільше застосовувала крилаті ракети – близько 1200 одиниць, з яких три чверті було збито українською ППО. 
  • Українські сили оборони знищили близько половини керованих авіаційних ракет, тоді як зенітні та балістичні ракети зазвичай досягали своїх цілей.
  • Ще одна суттєва загроза – БПЛА. 98% з яких – це ударні дрони іранської розробки типу Shahed. Українські захисники ліквідували близько 90% дронів. Вперше БПЛА почали активно використовувати в жовтні 2022 року, а пікові показники зафіксовані в серпні 2024-го, коли однією хвилею було випущено 109 БПЛА, з яких 99 знищено.
  • Атаки російських військ призвели до значних руйнувань енергетичної інфраструктури, найбільше в таких областях, як Дніпропетровська, Львівська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська та Харківська. У цих регіонах 10 і більше з 25 атак спричинили пошкодження енергетичних об’єктів.
  • Внаслідок окупації та атак протягом 2022-2023 років енергосистема України втратила близько 21 ГВт потужностей. У 2024-му втрати від ракетно-дронової кампанії оцінюються в понад 9 ГВт теплової та гідрогенерації, зазначила Оксана Зуєва, старша експертка у сфері відкритих даних DiXi Group. 
  • Росія регулярно завдає ударів по критичних вузлах електромереж, щоб дестабілізувати енергосистему та обмежити можливості передавати електроенергію всередині країни, а також ускладнювати її імпорт. 
Росія здійснила 25 масованих атак на енергетику України за два роки – дослідження /Фото 1

Контекст

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час останньої масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю з членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року по вересень 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атак, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд