Категорія
Новини
Дата

Сили оборони виявляють 12 000 цілей щотижня завдяки штучному інтелекту – Міноборони

1 хв читання

Українські військові щотижня автоматично виявляють 12 000 одиниць ворожої техніки завдяки платформі штучного інтелекту Avengers, яку розробив Центр інновацій Міністерства оборони. Це відбувається за допомогою автоматичного аналізу відео з дронів та стаціонарних камер, йдеться в повідомленні пресслужби Міноборони.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • Завдяки ШІ-платформі оператори можуть приймати рішення швидше та ефективніше, а ризик помилок через втому зменшується. Така інтеграція вже успішно працює в стримінговому модулі Vezha бойової системи Delta.
  • Платформа Avengers є унікальною у світі за обсягом відеоданих із ворожою технікою, наголосила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. 
  • Вона зазначила, що розвиток Avengers та інших ШІ-рішень продовжується, зокрема, планується розширити хмарні можливості платформи, а також інтегрувати ШІ-рішення на безпілотники.
  • Центр інновацій навчає ШІ-модель платформи Avengers на нових даних. Це дає змогу удосконалювати якість розпізнавання різноманітної ворожої техніки, навіть у складних умовах, наприклад танків, прихованих в лісових масивах, або БМП, що рухаються ґрунтовими дорогами, зазначили в Міноборони.

Контекст

Розробка Центру інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони Delta – система ситуаційної обізнаності, ядро усього програмного забезпечення в ЗСУ. З 2019-го Delta тестується на навчаннях НАТО CWIX, де відбувається випробування та покращення взаємосумісності бойових систем між країнами-членами та країнами-партнерами.

Програма працює як вебсервіс, що не вимагає серверного обладнання в різних бригадах. Достатньо мати інтернет, авторизуватися й користуватися цифровою мапою.

У 2024-му Delta пройшла успішні тестування п’яти різних стандартів взаємосумісності, а також інтегрувалася з польською системою управління артилерійським вогнем TOPAZ і відпрацювала складні сценарії збору даних про розташування власних сил і дружніх підрозділів.

Платформа Delta, за допомогою якої військові бачать поле бою з розташуванням ворожих сил у режимі онлайн та планують військові операції, до кінця року може мати 100 000 користувачів. Таку мету назвала Черногоренко в етері Business Breakfast від Forbes. Delta допомогла ЗСУ знищити російської техніки на $15 млрд

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд