Категорія
Новини
Дата

Служба доставки дронами Zipline подвоїла свою оцінку. Цьому сприяє попит, який виник під час пандемії

Американський стартап Zipline, який виробляє та управляє безпілотними літальними апаратами, залучив $250 млн. Його оцінка збільшилися у понад два рази, до $2,75 млрд, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Серед нових інвесторів Zipline – Fidelity, Intercorp, Emerging Capital Partners і Reinvent Capital. Вони приєднуються до існуючих інвесторів – Baillie Gifford, Temasek і Katalyst Ventures.
  • Zipline планує використати інвестиції для будівництва нових центрів і складів у Африці, а також для розширення діяльності у США, пише Bloomberg.
  • За весь час існування Zipline залучила $486 млн.

Контекст

Zipline заснували Кінан Виробек, Келлер Рінаудо, Вілл Гецлер у 2011 році в Сан-Франциско (США), пише Crunchbase. Компанія є вертикально інтегрованою, тобто розробляє і виготовляє безпілотні дрони, програмне забезпечення для логістики та супутні системи, зазначає TechCrunch. За словами гендиректора Zipline Келлера Рінаудо, така модель була вимушеною, бо під час розробки дронів сторонні компоненти виявилися ненадійними або погано інтегрувалися.

Zipline зробив імʼя в Африці – спочатку в Руанді, а потім у Гані. Там компанія з 2016 року доставляє ліки в сільські клініки. Зокрема, кров, життєво важливі ліки та інші предмети першої необхідності. Сервіс Zipline функціонує таким чином: лікарі, що знаходяться у віддалених районах, роблять запит на доставку. Потім дрон летить у клініку і скидає вантаж на парашуті. Торік компанія почала доставляти засоби індивідуального захисту до лікарень у Північній Кароліні (США), а також почала співпрацювати з гігантом роздрібної торгівлі Walmart, який постачає товари для здоровʼя. Найближчими місяцями Zipline планує почати діяльність у Нігерії та Японії.

Zipline стверджує, що торік допоміг врятувати 15 000 життів, щоденно доставляючи замовлення до 2500 лікарень і медичних установ. Рінаудо зазначив, що минулого року Zipline потроїла обсяг замовлень, оскільки світові системи охорони здоровʼя страждали від нестачі поставок. Також цьогоріч Zipline почала транспортування вакцин проти COVID-19, пише Bloomberg.

Важливі цифри

За прогнозом Deloitte, тільки в США ринок повітряної мобільності, що включає повітряне переміщення товарів і людей, до 2035 року буде коштувати $115 млрд і на ньому працюватиме 280 000 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні