Олег Дерипаска /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

«Сприяли виробництву «Іскандерів». СБУ повідомила про підозру Дерипасці і затримала його українських топменеджерів

Олег Дерипаска Фото Shutterstock

Служба безпеки заявила, що зібрала доказову базу на російського олігарха Олега Дерипаску та його топменеджерів в Україні. Слідчі підозрюють їх у причетності до фінансування збройної агресії РФ – постачанні сировини для виробництва «Іскандерів», йдеться у пресрелізі СБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двоє його топменеджерів затримані у різних регіонах України, повідомила СБУ. 
  • Йдеться, зокрема, про директора надровидобувної компанії «Глухівський кар’єр кварцитів» та куратора цієї установи від російського олігарха – громадянина України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання у РФ. 
  • Слідство заявило, що ці двоє фігурантів допомогли Дерипасці привласнити виробничі потужності кар’єру у 2012 році, попри заборону на їхній продаж.
  • З того часу і до початку повномасштабного вторгнення РФ керівництво видобувної компанії постачало до Росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі, йдеться у повідомленні.
  • За версією слідства, отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу «Іскандер».
  • Крім того, імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем, заявила СБУ.
  • Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників «РУСАЛу» та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства. 
«Сприяли виробництву «Іскандерів». СБУ повідомила про підозру Дерипасці і затримала його українських топменеджерів /Фото 1
«Сприяли виробництву «Іскандерів». СБУ повідомила про підозру Дерипасці і затримала його українських топменеджерів /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
«Сприяли виробництву «Іскандерів». СБУ повідомила про підозру Дерипасці і затримала його українських топменеджерів /Фото 3
«Сприяли виробництву «Іскандерів». СБУ повідомила про підозру Дерипасці і затримала його українських топменеджерів /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У лютому 2023 року активи Глухівського кар’єра кварцитів було націоналізовано на користь України. 

16 червня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду остаточно дозволила конфіскацію українських активів російського бізнесмена Олега Дерипаски. За результатами розгляду колегія суддів залишила в силі рішення ВАКС про застосування санкції та конфіскацію 100% корпоративних прав ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ТОВ «Запоріжалюмінторг», ТОВ «Сервісний центр «Металург». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні