Категорія
Новини
Дата

Стартап xAI Ілона Маска представив нового чат-бота Grok-2

1 хв читання

Стартап Ілона Маска в галузі штучного інтелекту xAI випустив нового чат-бота Grok-2, який, за словами мільярдера, не поступається за продуктивністю конкурентам OpenAI, Google та Anthropic, пише Financial Times.

Мільярдер намагається наздогнати лідерів сфери штучного інтелекту. У грудні минулого року xAI запустила свій перший продукт – чат-бота Grok.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • У середу xAI представила попередній перегляд моделі, яка входить до пʼятірки найкращих чат-ботів у світі, поступаючись лише Gemini від Google і ChatGPT від OpenAI, за версією незалежних сайтів-бенчмарків.
  • Grok-2, остання велика мовна модель компанії, буде доступна платним підписникам платформи X. xAI також планує випустити модель для розробників цього місяця, щоб вони могли створювати корпоративні програми.
  • xAI заявила, що Grok-2 став «значним кроком вперед» і «більш інтуїтивним, керованим і універсальним для широкого спектру завдань, незалежно від того, чи шукаєте ви відповіді, берете участь у спільній роботі над текстом, чи вирішуєте завдання з кодування».
  • Продуктивність Grok-2 вважається кращою, ніж у моделей Meta та Anthropic, згідно з рейтингом LMSYS, провідного сайту для порівняння або бенчмаркінгу можливостей моделей ШІ.
  • Компанія заявила, що при внутрішній оцінці ефективності моделі основна увага приділялася забезпеченню того, щоб система дотримувалась інструкцій та надавала «точну, фактичну інформацію».
  • Попередню модель було розкритиковано експертами за «галюцинації», коли ШІ видавав неправдиву інформацію за факт. 

Контекст

Маск поспішає наздогнати OpenAI, дослідницьку лабораторію штучного інтелекту, одним із засновників якої він був у 2015 році, але полишив її через три роки через розбіжності з приводу напряму її досліджень. 

Цього місяця глава Tesla і SpaceX подав новий позов проти OpenAI та її генерального директора Сема Альтмана, заявивши, що його обманули та змусили інвестувати в «підроблену гуманітарну місію». OpenAI, підтримувана Microsoft, раніше відкинула заяви Маска як «несерйозні».

Компанія xAI, заснована в березні минулого року, швидко розширила можливості своєї технології, отримавши значні інвестиції. Цього року xAI закрив раунд фінансування на $6 млрд при оцінці $18 млрд, у той час як Маск нещодавно заявив, що шукає схвалення ради директорів Tesla, де він є генеральним директором, на інвестування $5 млрд в компанію. Це наблизить інвестиції стартапу до $13 млрд OpenAI і перевищить майже $9 млрд Anthropic.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд