Категорія
Новини
Дата

Суд відправив президента Української асоціації футболу Павелка у СІЗО (доповнено)

Президента Української асоціації футболу (УАФ) Андрія Павелка відправили в СІЗО на 60 діб. Таке рішення ухвалив Шевченківський районний суд Львова 16 червня, повідомив FootballHub. Захист підозрюваного оскаржив це рішення (доповнено коментар адвоката).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Львова задовольнив клопотання прокурора про зміну запобіжного заходу. Суддя постановив змінити запобіжний захід на тримання під вартою терміном на 60 діб до 14 серпня включно. Ухвала підлягає негайному виконанню. 
  • Застава у розмірі 9,88 млн грн, яку за Павелка у листопаді 2022 року внесла компанія «УАФ Маркетинг», перераховується на користь держави.
  • Доповнено. Захист підозрюваного оскаржив рішення, повідомив адвокат Павелка Денис Бугай. Він вважає, що Шевченківський суд Львова не мав права розглядати цю справу. «Мета такої передачі розслідування – отримати підсудність львівського суду, який готовий винести незаконне рішення про зміну запобіжного заходу на арешт», – зазначив він. 
  • Також Бугай вважає, що суддя Шевченківського суду не мала права розглядати цю справу – вона підслідна НАБУ та повинна розглядатися у ВАКС. 
  • «Діяння, які нібито вчиняв Андрій Павелко, відбулися в період, коли він був нардепом й головою Бюджетного комітету. Відповідно, це виключно підслідність НАБУ. Таким чином, суддя втрутилась у компетенцію антикорупційних органів», – зазначив адвокат. 
  • Крім того, коментуючи звинувачення щодо порушення при внесенні застави, Бугай наголосив, що попередній запобіжний захід діяв 7 місяців і прокурори жодного разу не повідомляли про його порушення. 
  • «Печерський суд чотири рази продовжував його. Але слідство стверджує, що застава внесена з порушенням. Це не відповідає дійсності. Кошти сплачені понад пів року тому в належний спосіб та в повному об’ємі. Це засвідчують відповідні довідки Державної судової адміністрації, експерти та самі судді в своїх рішеннях», – заявив адвокат. 
  • «Слідство підняло це питання лише, коли отримало юрисдикцію потрібного їм львівського суду», – додав Бугай.

Контекст

У листопаді 2019 року Генпрокуратура повідомила, що проти Павелка відкрито п’ять кримінальних справ. Усі вони пов’язані з підозрою у розкраданні коштів на будівництві футбольних полів. 

У листопаді 2022-го Печерський суд постановив заарештувати Павелка та генерального секретаря УАФ Юрія Запісоцького на два місяці з заставою 9,88 млн грн. Заставу за Павелка внесла компанія «УАФ Маркетинг».

Вже цього року Печерський райсуд Києва відсторонив Павелка від посади президента УАФ до 13 травня. 

6 квітня Павелка переобрали до складу виконавчого комітету Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні