Категорія
Новини
Дата

TikTok оштрафували на €345 млн за порушення законів ЄС щодо обробки даних дітей

Соцмережа TikTok оштрафована на €345 млн за порушення законів про конфіденційність щодо обробки персональних даних дітей у Європейському Союзі, повідомив головний регулятор у блоці, пише Reuters. Розслідування розпочалося у 2021 році.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Платформа для коротких відео, яка належить Китаю і в останні роки швидко здобула популярність серед підлітків по всьому світу, порушила низку законів ЄС про конфіденційність у період з 31 липня 2020 року по 31 грудня 2020-го, заявила Комісія з захисту даних Ірландії (DPC).
  • Це перший випадок, коли TikTok, що належить ByteDance, отримав догану від DPC, провідного регулятора в ЄС для багатьох світових технологічних компаній, через розташування їхніх регіональних штаб-квартир в Ірландії.
  • Представник TikTok заявив, що не згоден із цим рішенням, особливо з розміром штрафу, і що більша частина критики більше не є актуальною в результаті заходів, введених до початку розслідування DPC у вересні 2021 року.
  • У DPC заявили, що порушення TikTok включали те, що в 2020-му облікові записи для користувачів віком до 16 років були встановлені як «публічні» за замовчуванням. TikTok додав більш жорсткий батьківський контроль у листопаді 2020 року і зробив усі облікові записи осіб віком до 16 років закритими за замовчуванням в січні 2021-го.
  • TikTok заявив, що планує й надалі оновлювати свої матеріали щодо конфіденційності, щоб зробити різницю між загальнодоступними та приватними обліковими записами чіткішими, і що приватний обліковий запис встановлюватиметься для нових користувачів віком 16–17 років, коли вони реєструються у додатку.
  • TikTok дали три місяці на те, щоб привести всю обробку даних у відповідність до вимог там, де були виявлені порушення.

Контекст

Відповідно до Загального регламенту ЄС із захисту даних (GDPR), запровадженого у 2018 році, провідний регулятор для будь-якої конкретної компанії може накладати штрафи у розмірі до 4% від глобального доходу.

У 2021-му орган розпочав два розслідування щодо TikTok, заявивши, що стурбований тим, що дані молодих користувачів недостатньо захищені й що вона хоче вивчити ризики, повʼязані з доступом до деяких даних користувача TikTok «інженерам з технічного обслуговування та штучного інтелекту в Китаї» .

Щодо другого розслідування з приводу передачі персональних даних до Китаю та дотримання закону ЄС про дані при їхньому переміщенні до країн за межами блоку нині очікується попередній проєкт рішення.

Минулого року оштрафувано Instagram компанії Meta Platforms Inc. на €405 млн за неналежне поводження з персональними даними дітей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні