Категорія
Новини
Дата

Туреччина повідомила про успішні переговори з РФ щодо розблокування українських портів

Делегація Туреччини провела перемовини з російською стороною щодо розблокування українських портів для вивезення зерна. Після зустрічі Туреччина заявила про позитивні зрушення. Про це пише Anadolu.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 21 червня до Росії вирушила військова делегація Міноборони Туреччини, щоб обговорити такі питання розблокування експорту українського зерна. Як пише видання, зустрічі військових делегацій на чолі з турецьким і російським генералами, призначеними в рамках «дипломатії червоної лінії» в Москві, «пройшли в конструктивній і дуже позитивній атмосфері».
  • Після переговорів із заблокованого росіянами Маріуполя вийшло перше іноземне судно під так званим «російським гуманітарним коридором». Мова йде про турецький корабель «Азов Конкорд», яке вийшло під мальтійським прапором.
  • Як пише Anadolu, Туреччина помітила у переговорах з РФ «певний консенсус» щодо майбутніх чотиристоронніх переговорів, але нібито для початку Анкара проведе окремі зустрічі з Україною та ООН щодо цього питання.
  • Ердоган також обговорив телефоном з премʼєр-міністрами Великої Британії Борисом Джонсоном та Естонії Каєю Каллас зусилля щодо проблеми вивезення зерна з заблокованих портів, ідеться у повідомленні Директорату з комунікацій адміністрації президента Туреччини.
  • Під час розмови з Джонсоном ішлося про регіональні питання, двосторонні відносини та війну Росії проти України, зокрема про співробітництво в оборонній промисловості. «Президент Ердоган заявив, що необхідно знайти рішення для безпечного вивезення зерна з України», — зазначається у повідомленні.
  • За інформацією The National News, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у середу приїде в Туреччину для переговорів щодо глобального дефіциту продовольства, спричиненого блокуванням Росією українських портів та підтримки міжнародних зусиль з вивезення зерна з України.

Контекст

За даними ООН, в українських портах на початок травня було заблоковано майже 4,5 млн т зерна. Загалом Україні треба вивезти близько 20 млн т урожаю 2021 року. Продукцію неможливо експортувати через закриті морські шляхи внаслідок війни РФ проти України.

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявляв заступник міністра сільського господарства Тарас Висоцький. За його словами, переважну більшість з 1,5 млн т зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадено. Раніше Боднар в інтервʼю Reuters назвав Туреччину серед країн, які купують вкрадене Росією українське зерно.

6 червня Туреччина та Росія без України досягли попередньої домовленості про відновлення поставок української аграрної продукції з ключового чорноморського порту. План передбачає розмінування берегів Одеси. Україна ще не схвалила цей план. Київ стурбований тим, що зняття оборони може залишити життєво важливий порт відкритим для російського нападу.

Туреччина має намір купувати українське зерно, яке наразі заблоковано в портах через російську агресію, зі знижкою у 25%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні