Категорія
Новини
Дата

Туристична галузь сплатила на 29% менше податків: надходження від готелів і турбаз впали, а кемпінгів – зросли

1 хв читання

Представники туристичної галузі України за перші три місяці року сплатили на 29% менше податків, ніж за аналогічний період у 2022 році, повідомляє Державне агентство розвитку туризму (ДАРТ). Загальна кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, зменшилася на 34%.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, у першому кварталі до державного бюджету від туристичної галузі надійшло 383,2 млн грн, а за цей самий період торік – 540,4 млн грн. 
  • Найбільша частка надходжень до держбюджету (61%) була сплачена готелями – 233,7 млн грн, це на 22% менше за аналогічний період минулого року (299,8 млн грн).
  • Водночас частка сплаченого податку від діяльності турбаз і дитячих таборів відпочинку зменшилася на 48% – у бюджет надійшло 25,7 млн грн податку.
  • Приріст сплачених податків (20%) було зафіксовано від діяльності кемпінгів і стоянок для житлових автофургонів. 
Туристична галузь сплатила на 29% менше податків: надходження від готелів і турбаз впали, а кемпінгів – зросли /Фото 1

Інфографіка: Державне агентство розвитку туризму

  • У ДАРТ зазначили, що перший квартал року завжди характеризується найнижчими податковими надходженнями від тургалузі, адже туристичний сезон в Україні починається в травні і закінчується в листопаді.  

 Контекст

 У 2022 році представники туристичної галузі України сплатили 1,5 млрд грн. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Зокрема, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.

На падіння надходжень до бюджету, зокрема, вплинуло руйнування туристичної інфраструктури через повномасштабну війну. Також знизилася купівельна спроможність населення, яке закриває свої базові потреби, а необхідність у подорожах відходить на другий план. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні