Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки визначили «опорні мережі», які мають працювати навіть за повного блекауту

2 хв читання

Мінекономіки визначило «опорні мережі», які повинні працювати навіть за повного блекауту: продуктові магазини, АЗС та банки. Про це в інтервʼю Forbes розповіла перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Ключові факти 

  • За словами Свириденко, до «опорних мереж», які мають бути забезпечені генераторами та (якщо це можливо) Starlink, віднесли продуктові магазини, АЗС та банки. Серед АЗС найбільших мереж уже близько 90% забезпечені генераторами, продуктові магазини – на 50–60%, каже очільниця Мінекономіки. У банків складніша ситуація, бо їм для роботи потрібні ще Starlink.
  • 11 листопада уряд скасував податкові платежі для того, щоб пришвидшити постачання генераторів та Starlink і здешевити вартість цього обладнання для бізнесу. За даними Мінекономіки, з цього часу в Україну завезли 289 500 генераторів (269 500 – юрособи, 20 000 – фізособи). «Це більше, ніж сукупно за останні п’ять років», – каже Свириденко. 
  • В Мінекономіки не збираються регулювати ціни на генератори та Starlink через велику націнку на них. «Наша філософія – державі не потрібно втручатися туди, де ситуацію може регулювати ринок», – говорить віцепремʼєрка. Податкові пільги діятимуть до кінця воєнного часу. 

Контекст 

Через масовані атаки РФ на критичну інфраструру країни бізнес вимушений переходити на «генераторну» електрику. Україна не виробляє генератори, а потреби закриває поставками з Китаю, Туреччини та ЄС. За девʼять місяців 2022 року Україна імпортувала їх на $202 млн.

У листопаді уряд скасував податкові платежі для генераторів та Starlink, а також дозволив бізнесу зберігати до 2 т пального без необхідності отримувати ліцензію.

За листопад в Україну ввезено 352 300 генераторів та інших товарів, щодо яких було запроваджено податкову пільгу.

13 грудня Верховна Рада скасувала податки на імпорт генераторів та терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії.

Минулого тижня Rakuten Group Inc. (власник Viber) у співпраці з Koshin Ltd. заявив, що до кінця року доправить з Японії 500 електрогенераторів виробництва Koshin як гуманітарну допомогу Україні. Також ОАЕ доправлять в Україну 2500 побутових генераторів у рамках гуманітарної програми на $100 млн.

Україна вже отримала від партнерів понад 200 вантажів із енергетичним обладнанням. Пів мільйона генераторів завезли бізнес і самі українці, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 23 грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні