Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки визначили «опорні мережі», які мають працювати навіть за повного блекауту

Мінекономіки визначило «опорні мережі», які повинні працювати навіть за повного блекауту: продуктові магазини, АЗС та банки. Про це в інтервʼю Forbes розповіла перша віцепремʼєрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • За словами Свириденко, до «опорних мереж», які мають бути забезпечені генераторами та (якщо це можливо) Starlink, віднесли продуктові магазини, АЗС та банки. Серед АЗС найбільших мереж уже близько 90% забезпечені генераторами, продуктові магазини – на 50–60%, каже очільниця Мінекономіки. У банків складніша ситуація, бо їм для роботи потрібні ще Starlink.
  • 11 листопада уряд скасував податкові платежі для того, щоб пришвидшити постачання генераторів та Starlink і здешевити вартість цього обладнання для бізнесу. За даними Мінекономіки, з цього часу в Україну завезли 289 500 генераторів (269 500 – юрособи, 20 000 – фізособи). «Це більше, ніж сукупно за останні п’ять років», – каже Свириденко. 
  • В Мінекономіки не збираються регулювати ціни на генератори та Starlink через велику націнку на них. «Наша філософія – державі не потрібно втручатися туди, де ситуацію може регулювати ринок», – говорить віцепремʼєрка. Податкові пільги діятимуть до кінця воєнного часу. 

Контекст 

Через масовані атаки РФ на критичну інфраструру країни бізнес вимушений переходити на «генераторну» електрику. Україна не виробляє генератори, а потреби закриває поставками з Китаю, Туреччини та ЄС. За девʼять місяців 2022 року Україна імпортувала їх на $202 млн.

У листопаді уряд скасував податкові платежі для генераторів та Starlink, а також дозволив бізнесу зберігати до 2 т пального без необхідності отримувати ліцензію.

За листопад в Україну ввезено 352 300 генераторів та інших товарів, щодо яких було запроваджено податкову пільгу.

13 грудня Верховна Рада скасувала податки на імпорт генераторів та терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії.

Минулого тижня Rakuten Group Inc. (власник Viber) у співпраці з Koshin Ltd. заявив, що до кінця року доправить з Японії 500 електрогенераторів виробництва Koshin як гуманітарну допомогу Україні. Також ОАЕ доправлять в Україну 2500 побутових генераторів у рамках гуманітарної програми на $100 млн.

Україна вже отримала від партнерів понад 200 вантажів із енергетичним обладнанням. Пів мільйона генераторів завезли бізнес і самі українці, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 23 грудня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні