Категорія
Новини
Дата

Угорські фермери погрожують відновити протест на кордоні з Україною наступного тижня

Асоціація угорських фермерських асоціацій та кооперативів (MAGOSZ) планує провести акцію протесту наступної пʼятниці, 9 лютого, у місті Захонь, який межує із українським пунктом пропуск «Чоп», йдеться повідомленні об’єднання. Фермери обурені пропозицією Єврокомісії продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угорські фермери заявляють, що будуть діяти проти рішення ЄС «всіма доступними засобами, найрішучішим чином».
  • «ГМО-продукти неконтрольованої якості, оброблені забороненими хімікатами, можуть загрожувати не лише споживачам, а й сільському господарству ЄС», – стверджують угорські фермери, маючи на увазі українську продукцію.
  • На знак протесту проти рішення Європейської комісії асоціація організує демонстрацію фермерів у Захоні 9 лютого об 11 годині.

Контекст

В останні місяці на кордоні України відбуваються акції протесту аграріїв. Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просять Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові й олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням. 

31 січня Єврокомісія запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт ще на рік, але посилити захист сільськогосподарської продукції країн ЄС. Пропозиції будуть розглянуті Європарламентом та Радою ЄС. Брюссель хоче забезпечити плавний перехід до нових торговельних заходів до моменту закінчення терміну їх режиму – 5 червня 2024 року.

Польські фермери оголосили акцію протесту із блокадою доріг і прикордонних пунктів пропуску. Початок страйку запланований на 9 лютого, йдеться у повідомленні на сайті профспілки фермерів «Солідарність». У деяких воєводствах фермери анонсують тимчасові перекриття доріг. Вони продовжаться з 9 лютого до 10 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні