Категорія
Новини
Дата

Україна може отримати від МВФ $4,5 млрд до кінця року. Forbes дізнався, які умови висуває кредитор

З високою ймовірністю Міжнародний валютний фонд (МВФ) затвердить нову програму для України до кінця березня, йдеться в матеріалі Forbes. За даними джерел, Україна може отримати $4,5 млрд до кінця року за новою чотирирічною програмою на $15,6 млрд. Залишилось узгодити технічні деталі, кажуть співрозмовники видання.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Українські урядовці та представники МВФ завершують перемовини про нову чотирирічну програму для України на $15,6 млрд. 
  • Поточні домовленості передбачають, що Україна може отримати $4,5 млрд до кінця 2023 року, або $5,5 млрд протягом найближчих 12 місяців, розповідає на правах анонімності один ыз високопосадовців, що бере участь у перемовинах. Раніше про готовність МВФ виділити Україні $15,6 млрд протягом чотирьох років повідомило FT. Цю цифру підтвердив Forbes представник української делегації на консультаціях із Фондом. Інший співрозмовник, дотичний до перемовин, сказав про обсяг програми у «понад $15 млрд».
  • Тепер до досягнення фінального рішення залишилось узгодити технічні деталі, що українська сторона розраховує зробити протягом кількох найближчих днів, зазначає один із держменеджерів, що представляє Україну на перемовинах у Варшаві. 
  • Ключове нововведення, якого не було у попередніх програмах, – середньострокова стратегія доходів (midterm revenue strategy) на пʼять років. Йдеться про щось на кшталт плану податкових доходів, на які найближчими роками буде опиратися український держбюджет. 
  • Інша важлива позиція – неприпустимість емісійного фінансування дефіциту держбюджету та натомість більш активне залучення грошей урядом на внутрішньому борговому ринку, каже інший учасник перемовин.
  • Також Кабмін має переглянути макропараметри, на яких побудований бюджет цього року. Зокрема, йдеться про показник середньорічного курсу долара (у поточній редакції – 42,2 грн/$), від якого залежить гривневий еквівалент надходжень від митниці та видатків на погашення держборгу.
  • Окремий блок питань, як і в попередніх програмах, присвячено антикорупції. Цього разу цей напрям теж матиме нововведення – перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), каже один зі співрозмовників з української сторони. Про ліквідацію БЕБ не йдеться, замість цього уряд проведе новий конкурс за прикладом нещодавнього відбору директора НАБУ.

Контекст

20 лютого Київ відвідала директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. Візит відбувся за чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB). Восени минулого року програма стала своєрідним компромісом між неготовністю Фонду фінансувати країну, що знаходиться у стані війни, та бажанням України отримати принаймні план дій, який, зрештою, приведе до повноцінної програми МВФ. Наприклад, у вересні, коментуючи стан перемовин із Фондом, премʼєр Шмигаль характеризував позицію останнього як «абсолютно пасивну».

МВФ готовий надати значну економічну підтримку Україні в межах нової повноцінної кредитної програми, сказала в інтервʼю Bloomberg Георгієва після візиту до Києва.

Як повідомив за результатами зустрічей премʼєр Денис Шмигаль, тепер Україна розраховує на багаторічну програму МВФ обсягом понад $15 млрд.

8 березня місія МВФ розпочала дискусії з представниками влади України щодо потенційної програми підтримки.

Напередодні голова НБУ Андрій Пишний заявив, що завершення консультацій МВФ по Україні очікується цього тижня, деталі щодо нової програми можуть стати відомими з наступного. Голова НБУ очікує «хороших новин» від МВФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні