Україна отримала $950 млн від Японії в рамках проєктів Світового банку з відновлення та соцдопомоги /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $950 млн від Японії в рамках проєктів Світового банку з відновлення та соцдопомоги

Shutterstock

Україні надійшло близько $950 млн від Японії в рамках проєктів Світового банку, повідомляє Міністерство фінансів. Кошти спрямують на відшкодування видатків держбюджету на невідкладні та пріоритетні потреби, зокрема у сфері відновлення та соціальної допомоги.  

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фінансування складається з гранту Японії на $52,4 млн в рамках проєкту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (Hope) та позики від уряду Японії обсягом $900 млн через проєкт «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (Inspire). 
  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, реалізація Hope та Inspire допомагає впроваджувати належні державні послуги й соціальну підтримку та ліквідовувати наслідки повномасштабного вторгнення Росії. 

Контекст

Група Світового банку планує мобілізувати понад $8 млрд для нових програм в Україні. Загалом групі спільно з партнерами вдалося мобілізувати для допомоги Україні $34 млрд, із них понад $22 млрд уже надійшли до бюджету. 

Проект Inspire фінансується за рахунок позики Світового банку у розмірі $1,2 млрд із Цільового фонду з надання необхідної кредитної підтримки Україні (Advance Ukraine) за підтримки уряду Японії. Він націлений на забезпечення соцзахисту вразливих верств населення під час та після війни, покращення доступу до соціальної допомоги та послуг, а також посилення адаптивності системи соціальної підтримки.

Проєкт Hope передбачає відбудову інфраструктури на постраждалих від бойових дій територіях, у деокупованих регіонах України. Кошти також надаватимуться власникам осель на ремонт у багатоквартирних та приватних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту. Проєкт підтримуватиме реформи політики на національному рівні для покращення результатів відбудови та узгодженості з цілями української євроінтеграції.

Днями Світовий банк оголосив про виділення $1,34 млрд додаткової фінансової допомоги для забезпечення надання критично важливих державних послуг в Україні, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Основну частину цього пакету фінансування ($1,086 млрд) становлять кошти уряду Японії, решту – гранти від США ($50 млн ), Швейцарії ($20 млн) та Фонду підтримки, відновлення та реформування України (URTF – $190 млн). Проєкт PEACE є частиною міжнародного пакету підтримки України для задоволення її фінансових потреб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні