Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» просить уряд знизити ренту для нових нафтових свердловин (документ)

Компанія «Укрнафта» просить Міненерго і Мінфін знизити ренту для нових нафтових свердловин на перші три–п’ять років і відтермінувати оплату до моменту реалізації. Про це свідчить лист керівника компанії Сергія Корецького від 5 лютого 2024 року до профільних міністерств, який є у розпорядженні Forbes Ukraine. Компанія заявила, що рішення дозволить їй пробурити 25 нових свердловин.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія пропонує дозволити сплачувати ренту з нафти і нафтопродуктів лише після продажу. Такі правила діють для природного газу з квітня 2022 року.
  • «Укрнафта» пропонує встановити стимулюючі рентні ставки для нових свердловин глибиною до 3500 м протягом перших трьох років – 12% замість 31% при ціні нафти до $700 за тонну. Якщо нафта коштує дорожче, пропонують ставку 36% замість 65%.
  • За пропозицією компанії, для нафтових свердловин глибиною понад 3500 м протягом перших п’яти років рентна ставка має бути 6% за ціни нафти до $700 за тонну і 18%, якщо нафта коштує дорожче.
  • «Укрнафта» пропонує відносити до глибоких свердловини понад 3500 м, бо їх складно розробляти.
  •  Завдяки стимулюючій ренті «Укрнафта» зможе пробурити 25 нафтових свердловин, за даними компанії. Зараз ці проєкти відносять до ризикованих через розрахунки про рентабельність видобутку.
  • У разі запровадження зменшених рентних ставок для нових свердловин «Укрнафта» зможе додатково сплатити до держбюджету у 2024 році 159,6 млн грн, у 2025-му – 585,6 млн грн, у 2030-му – 3,7 млрд грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні