Категорія
Новини
Дата

Умєров звільняє трьох заступників і реформує систему оборонних закупівель

1 хв читання

Міністр оборони України Рустем Умєров підписав подання на звільнення своїх заступників – Станіслава Гайдера, Олександра Сергія, Юрія Джигира та державного секретаря Людмили Дараган, повідомляє Міноборони. Також міністр анонсував зміни в рамках реформи оборонних закупівель – компанія «Спецтехноекспорт» перейде до Міноборони.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Умєров підписав подання до уряду про звільнення заступників – Гайдера (переходить на посаду керівника Офісу міністра), Сергія, Джигира, Дараган (державного секретаря).
  • Про нові призначення, включно із заступниками міністра, повідомлятиметься окремо.
  • Умєров заявив про реформування системи оборонних закупівель. Зокрема, «Спецтехноекспорт» (СТЕ) переходить від ГУР до Міноборони.
  • Продовжується реформування Агентства оборонних закупівель (АОЗ) і Державного оператора тилу (ДОТ) із наближенням цих процесів до стандартів НАТО.
  • Найближчим часом створюватимуться наглядові ради для обох структур, подання до КМУ буде зроблено цього тижня, додав міністр оборони.

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель зосереджувалися в департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

У колонці для Forbes Ukraine Умєров заявив, що Міноборони цьогоріч зекономило на закупівлях понад 16 млрд грн. За його словами, у рамках боротьби з корупцією очищено систему всередині міністерства. Зокрема, спільно з правоохоронними спеціалізованими та антикорупційними органами викрито «десяток ділків, які збагачувались на армії». Більше про те, що Міноборони зробило за останні 12 місяців, читайте у колонці Рустема Умєрова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд