Категорія
Новини
Дата

ВАКС заочно арештував організатора схеми із заволодіння електрикою «Укренерго». Ймовірно, йдеться про Михайла Кіпермана

У середу, 24 січня, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід організатору злочинної схеми із заволодіння електричною енергією НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів, повідомляє САП. За даними ExPro, йдеться про Михайла Кіпермана, бізнес-партнера Ігоря Коломойського.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Суд задовольнив клопотання та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
  • Після затримання підозрюваного слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Контекст

11 січня НАБУ і САП заявили про викриття схеми заволодіння електроенергією НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. Сума збитків – понад 716 млн грн. Про підозру повідомили організатору схеми, експосадовцю товариства, голові правління банку та директору приватної компанії.

Слідство встановило, що у березні 2022 року компанія «Юнайтед Енерджі», на той час один із найбільших в Україні трейдерів, закупила у НЕК «Укренерго» електроенергію більш як на 716 млн грн. 

Попри наявну заборгованість компанії перед товариством, керівник профільного департаменту «Укренерго» не зупинив продаж. За даними слідчих, надалі електроенергію продали реальним учасникам ринку, а отримані кошти вивели на рахунки закордонної компанії, підконтрольної організатору схеми, який також є бізнес-партнером учасника справи НАБУ і САП про виведення коштів з ПриватБанку

Гроші за поставлену електроенергію НЕК «Укренерго» так і не одержало. Коли ж звернулося до банка-гаранта з вимогою про погашення заборгованості, отримало відмову.

ТОВ «Юнайтед Енерджі» повʼязують з Ігорем Коломойським. Компанія постачала електроенергію на підприємства Коломойського для забезпечення роботи двох феросплавних комбінатів. Її офіційний власник та директор – Андрій Короткевич-Лещенко, свідчать дані держреєстру у системі YouControl. 

«Укренерго» заявила, що вже вдалося стягнути з трейдера та банку 600 млн грн боргу. Ще 1,1 млрд грн з урахуванням штрафів «Укренерго» намагається стягнути в судовому порядку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні