Категорія
Новини
Дата

«Війна відкинула галузь на роки». В Мінагрополітики назвали три речі, які повернуть інвесторів в агробізнес

Врожайність під час війни не гірша за середню в останні роки, але війна відкинула аграрну галузь на роки, сказав в інтервʼю Forbes міністр аграрної політики і продовольства Микола Сольський. За його словами, бізнесу потрібні: страхування, судовий захист і ринок ЄС.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі прогнозована врожайність – 67 млн т. Це середній показник за останні роки, зазначив Сольський. Він уточнив, що його не варто порівнювати з торішнім, адже тоді був рекорд. «Торік ми зібрали 107 млн т зернових та олійних. Зважаючи, що нині близько 25% земель окуповані, то максимум ми могли б зібрати до 77 млн т», – сказав міністр.
  • За його словами, війна відкинула аграрну галузь на роки. «Аграрії постійно оновлювали техніку, інвестували у щось нове, це призупинилось і відновиться не швидко. Навіть якщо війна завтра закінчиться, потрібен деякий час, щоб ухвалювати такі рішення, бути морально готовими до цього», – зазначив Сольський.
  • Міністр назвав три речі, потрібні для того, щоб після перемоги інвестори повернулися в агробізнес. «Перше – система страхування для бізнесу, який працює в умовах війни. Така система є в Ізраїлі. Друге – ефективний судовий захист. Третє – зрозуміла позиція ЄС щодо відкриття свого ринку для української продукції», – наголосив Сольський. 
  • Те, що ЄС зняв всі мита на рік, не спонукає бізнес інвестувати, тому що немає відповіді, а як буде через рік, вважає Сольський. «В ЄС це усвідомили. Вони розуміють, що інтеграція має бути глибшою, адже війна закінчиться, а Росія під боком залишиться і свою риторику не змінить», – додав він.
  • Міністр повідомив, що восени Україна почне з ЄС розроблення дорожньої карти, де буде чітко прописано: через два роки буде скасовано ці мита, а через три – оці. «Це дасть можливість українському бізнесу планувати інвестиції», – зазначив Сольський. 

Контекст

За прогнозами НБУ, сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році. Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих, зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік. 

Близько 30% озимих посівів опинилося на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі зі здійсненням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначають у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Найбільш значуще зниження прогнозується у виробництві пшениці (33% спад у врожаї 2022 року, порівнюючи з базовим сценарієм), соняшнику (32%) і ячменю (31%). Бойові дії трохи менше впливають на врожай кукурудзи, порівнюючи із врожаєм інших культур, – очікується зниження врожаю на 18%. 

У 2022 році очікується на 22% менший урожай і інших сільгоспкультур (крім названих вище), що означає додаткові недоотримані доходи в обсязі $3,3 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні