Категорія
Новини
Дата

Власник «Оператора ГТС» звільнив гендиректора компанії Сергія Макогона

Компанія «Магістральні газопроводи України», яка є власником «Оператора ГТС України» (ОГТСУ), звільнила керівника компанії Сергія Макогона. Це рішення є безвідповідальним та ставить під загрозу енергетичну безпеку країни, прокоментував це рішення Макогон.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 16 вересня припинено повноваження генерального директора «Оператора ГТС» Сергія Макогона, говориться на сайті МГУ. 
  • Під час ухвалення рішення про звільнення Макогон перебував у відрядженні за межами країни. «Це рішення є безвідповідальним та ставить під загрозу енергетичну безпеку країни», – написав Макогон у Facebook. 
  • Він називав дві можливі причини свого звільнення. Перша – диверсія, щоб паралізувати роботу стратегічної компанії під час війни та початку опалювального періоду; друга – остання спроба заблокувати реформу корпоративного управління в ОГТСУ та провести своїх людей у керівництво компанії без прозорого конкурсу. Реформа передбачає створення нової наглядової ради у самому ОГТСУ, яка має ухвалювати рішення про зміну керівника компанії.  

Контекст

«МГУ» є єдиним власником 100% частки у статутному капіталі «Оператора ГТС України». Ці дві компанії були створені в рамках анбандлінгу «Нафтогазу України». 

Передбачалося, що «МГУ» буде оператором газотранспортної системи України. Водночас у процесі анбандлінгу було створено ОГТСУ, якому і було передано функції з управління ГТС.

У жовтні 2021 року директор секретаріату Енергоспівтовариства Янез Копач висловив думку, що МГУ свою функцію виконало та його можна розформувати.

В серпні 2022 року Світовий банк закликав український уряд дотримуватись процедур корпоративного управління при зміні голови «Оператора ГТС».

Призначення та відбір генерального директора є винятковою відповідальністю наглядової ради ОГТСУ після її створення, йдеться у листі СБ на міністра енергетики з копією на міністерство фінансів, текст якого оприлюднило агентство «Інтерфакс-Україна».

В серпні Макогон заявив про «певні розбіжності» між частиною наглядової ради МГУ та керівництвом «Оператора ГТС України», зазначивши, що «деякі члени НР намагаються втручатися в операційну діяльність компанії та не зовсім розуміють завдання ради».

Сергій Макогон очолює «Оператор ГТС» з моменту створення компанії у 2019 році. На його місце Міненерго пропонує призначити заступника міністра енергетики Миколу Колесника, писала ЕП.  

Forbes звернувся за коментарем до Макогона та члена наглядової ради МГУ Віктора Пинзеника, але поки що відповіді не отримав.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні