Категорія
Новини
Дата

Японія планує санкції проти Росії в разі вторгнення в Україну. Токіо може обмежити експорт передових технологій

Японія готова приєднатися до санкцій США та інших країн «Великої сімки», якщо Росія наважиться на повноцінне вторгнення в Україну, заявив премʼєр-міністр Фуміо Кісіда. Японія може обмежити експорт напівпровідників та технологій, повʼязаних зі штучним інтелектом, пише Japan Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Японія прийматиме «конкретні рішення, тісно співпрацюючи з міжнародною спільнотою», повідомив Кісіда. Які саме обмеження може запровадити Японія прем’єр не уточнив.
  • Нові санкції можуть доповнити санкції, введені проти Росії у 2014 році після окупації Криму. Вони будуть містити заборону на експорт напівпровідникових мікросхем та інших ключових технологій, пише видання.
  • Токіо також розглядає можливість посилення обмежень щодо російських банків.

Контекст

Хоча Японія більше не є великим експортером напівпровідників з часткою лише 10% світового ринку мікросхем, проте вона є ключовим виробником спеціалізованих електронних компонентів, таких як автомобільні мікросхеми та датчики зображення. Також країна домінує в інших галузях промисловості, таких як високотехнологічне виробниче обладнання.

Президент РФ Володимир Путін визнав «незалежність» псевдореспублік ОРДЛО. Україна кваліфікує останні дії РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності держави та покладає всю відповідальність за наслідки на політичне керівництво Росії, заявив президент Володимир Зеленський. Президент США Джо Байден підписав указ про введення санкцій за визнання Росією «незалежності» ОРДЛО. На незаконне рішення Путіна вже відреагували голови Єврокомісії та Європейської Ради.

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що скликає у вівторок позачергове засідання глав МЗС для затвердження санкцій проти РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні