Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про збільшення видатків на оборону на 387 млрд грн

Президент України Володимир Зеленський підписав внесення змін у закон про держбюджет-2022, якими збільшуються видатки на оборону на 387 млрд грн, йдеться в повідомленні Верховної Ради.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Цим законом за загальним фондом держбюджету збільшено бюджетні призначення окремим головним розпорядникам коштів державного бюджету – суб’єктам сектору національної безпеки і оборони, загалом на 386,9 млрд грн.
  • Зокрема, Міністерству оборони збільшено видатки на 365,2 млрд грн, Міністерству внутрішніх справ – на 12,9 млрд грн, Службі безпеки України – на 3,7 млрд грн, Головному управлінню розвідки – на 3,2 млрд грн, адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації – на 1,3 млрд грн, Управлінню державної охорони – на 0,6 млрд грн, Службі зовнішньої розвідки – на 45 млн грн.
  • Зазначається, що ці зміни дозволять «здійснювати невідкладні завдання у сфері нацбезпеки і оборони та заходи з відсічі збройної агресії РФ, виконувати зобов’язання держави з виплати своєчасно та в повному обсязі військовослужбовцям грошового забезпечення». 
  • «Уряд уже розпочав роботу з виконання бюджетних процедур для забезпечення використання додатково виділених коштів на потреби сектору національної безпеки та оборони», – кажуть у ВР.

Контекст

Верховна Рада вносила зміни до держбюджету на 2022 рік у серпні. Тоді було збільшено видатки на оборону на 269,45 млрд грн за рахунок внутрішніх запозичень. Держава спрямувала кошти на військові потреби. Зокрема: Міноборони – 241 млрд грн; МВС – 23 млрд грн; Головному управлінню розвідки – 2,2 млрд грн; СБУ – 2,5 млрд грн; УДО – 197 млн грн; Службі зовнішньої розвідки – 139 млн грн; Держспецзвʼязку – 425 млн грн; Резервному фонду – 715 млн грн; Мінекономіки на мобілізаційну підготовку галузей економіки – 10 млн грн.

Цього року на тлі повномасштабної російської агресії, з урахуванням усіх останніх змін до держбюджету, витрати тільки на Міноборони становитимуть 989,5 млрд грн.

Щомісячні потреби фінансування бюджету українські політики та урядовці оцінюють у $5 млрд. Своїх доходів Україні не вистачає навіть на покриття видатків на оборону. Загальні касові держвидатки за січень–серпень 2022 року становили 1449,4 млрд грн.

18 жовтня Рада внесла зміни до закону про держбюджет-2022, збільшивши видатки на оборону на 387 млрд грн, за відповідний законопроєкт №8126 проголосували 318 народних депутатів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні