Президент Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський закликав створити моральний договір між державою і бізнесом

Президент Володимир Зеленський Фото Getty Images

Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність узгодити сучасний моральний договір між суспільством і бізнесом, між державою і бізнесом, про це він повідомив на презентації платформи «Зроблено в Україні», пише «Укрінформ». Угода передбачатиме, що держава підтримує бізнес, а підприємці працюють «по-білому» і не працюють в Росії.

Ключові факти

  • Президент пояснив, що йдеться про абсолютно «зрозумілі моральні правила», і кожен, хто їх дотримується, має отримати повне сприяння держави та всіх інституцій.

Ключова цитата

«Підприємницькі успіхи окремої людини мають бути частиною суспільного успіху та спільної сили всієї України. Це можливо тільки за умови, що бізнес працює чисто, по-білому, платить податки в Україні, намагається створювати гідні робочі місця для громадян України і не працює в Росії та не допомагає війні проти України», – сказав Зеленський.

  • За його словами, влада зараз докладає максимум зусиль для сприяння бізнесу. Зокрема, активно ведеться діалог з партнерами, щоб дати можливість для страхування воєнних ризиків усіх інвестицій.
  • Також, як зазначив президент, триває розробка та запровадження змін у державних інституціях, щоб дати більше впевненості бізнесу. «Зокрема, Верховній Раді треба провести реформу: Бюро економічної безпеки має бути закритим від будь-яких можливостей державних органів тиснути на бізнес», – підкреслив Зеленський.

Контекст

Наприкінці травня 2023 року засновник Concorde Capital Ігор Мазепа анонсував створення антирейтингу правоохоронців і суддів, які використовують повноваження з незаконною метою. 

28 червня на підтримку ініціативи Мазепи виступили 42 підприємці, які опублікували маніфест на захист 42-ї статті Конституції.

У листопаді рух «Маніфест 42» вимагав виконання доручення президента Зеленського, яке він дав на зустрічі з бізнесом 30 червня 2023 року, щодо масових проявів корупційного тиску на бізнес.

22 січня члени економічного блоку уряду та керівництво Верховної Ради провели закриту зустріч із підприємцями. Тема зустрічі – тиск силових структур на бізнес після арешту Ігоря Мазепи та обшуків в інвесткомпанії Concorde Capital. 

Увечері 23 січня Рада національної безпеки та оборони (РНБО) опублікувала перелік кроків, які мають налагодити діалог з бізнесом. Рішення РНБО передбачає створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні