Категорія
Новини
Дата

ЗСУ взяли на озброєння систему управління «Дзвін-АС». Раніше НАБУ почало розслідування щодо неї

Міністерство оборони завершило важливий етап у сфері впровадження автоматизованих систем управління військами, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, ЗСУ взяли на озброєння ДКР «Дзвін-АС». Раніше ця система фігурувала в журналістських розслідуваннях і нею зацікавилися детективи НАБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра, 6 грудня він підписав наказ про взяття на озброєння автоматизованої системи Центру оперативного керування – ДКР «Дзвін-АС».
  • «Вийшов своєрідний подарунок до Дня Збройних сил України. Адже наші військові надзвичайно зацікавлені в АСУ стратегічного рівня і давно чекають її повноцінного розгортання», – зазначив Резніков.
  • Він пояснив, що ця система навесні 2022 року успішно пройшла відомчі випробування, а згодом – державні. 
  • «Наразі всі формальні процедури завершено, АСУ стратегічного рівня офіційно стала до лав і буде працювати в інтересах Збройних сил. Далі Генштаб буде приймати рішення щодо параметрів масштабування даної АСУ», – наголосив міністр оборони.
  • Крім цього, за його словами, Міноборони отримало позитивний висновок експертизи щодо Комплексу спеціального програмного забезпечення «Інтеграційна платформа «Дельта»
  • «Це важливий етап формалізації платформи відповідно до затвердженої дорожньої карти. Далі відбудеться цикл офіційних випробувань, за результатами яких прийматиметься рішення про прийняття на озброєння», – пояснив Резніков.

Контекст

АСУ «Дзвін-АС» – це автоматизована система управління та контролю бойовими діями, яка дає змогу швидко генерувати документи бойового управління, відстежувати зміни на карті бойових дій, мати оперативні дані щодо забезпечення, а також розраховувати співвідношення сил для застосування їх у різних сценаріях.

У березні 2021 року Bihus.Info опублікувало розслідування щодо системи «Дзвін-АС». У розслідуванні зазначалося, що Міноборони витратило на АСУ близько 580 млн грн, проте аудит у 2020 році показав, що вона має проблеми, зокрема несумісна з аналогічними системами країн НАТО.

У листопаді нардеп від «Голосу» Олександр Юрчишин повідомив, що НАБУ розслідує розкрадання в особливо великих розмірах на створенні системи «Дзвін-АС».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні