Пропагандистська машина Росії в США. Як російська дезінформація впливає на саботаж республіканцями допомоги Україні та дискредитує її в очах американців. Розповідає WP /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Світ
Дата

Пропагандистська машина Росії в США. Як російська дезінформація впливає на саботаж республіканцями допомоги Україні та дискредитує її в очах американців. Розповідає WP

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Сім місяців, як у Конгресі США триває епопея з ухваленням пакета допомоги Україні. Блокування законопроєкту багато республіканців виправдовують необхідністю захистити американські кордони та нецільовим використанням коштів українською владою. Втім у цих наративів, схоже, ноги ростуть із Росії. The Washington Post отримала документи, які розповідають історію цілеспрямованої російської інформаційної кампанії з дискредитації України серед громадян США. Forbes переказує головне з матеріалу.

Для Росії інформаційні операції проти України не менш важливі, ніж воєнні дії на її території. Про це свідчать понад 100 документів, які потрапили до рук журналістів WP. Ці чутливі для Кремля файли, датовані з травня 2022-го по серпень 2023-го, злили, щоб відкрити світу російські пропагандистські операції, спрямовані на дискредитацію України в США, їх масштаби та методи. Особливо активно російські пропагандисти працюють, щоб зупинити постачання фінансової та військової допомоги США українцям.

За словами одного співробітника-республіканця на Капітолійському пагорбі, «пріоритет Росії – зупинити постачання зброї, тому вони закидають у маси різноманітну інформацію і слідкують за тим, на що клюнуть користувачі».

WP виявила, що метадані низки документів вказують на те, що написані вони були членами команди Ільї Габашидзе, голови московської піар-компанії Social Design Agency. На цього завзятого пропагандиста минулого місяця США наклали санкції через його «шкідливі кампанії впливу» за вказівками Кремля.

Нинішні операції – це частина 10-річних зусиль Москви зробити гучнішими голоси популістських політиків, які виступають проти істеблішменту і ролі США як світового лідера. І це Росії успішно вдається.

«Ніколи раніше ви б не почули американських конгресменів, які б казали, що Україна недостатньо важлива і що ми не підтримаємо НАТО», – каже Клінт Ваттс, голова Аналітичного центру загроз Microsoft.

Ваттс пояснив, що російські інфотехнологи діють достатньо обережно і «говорять аудиторії 80% того, що вона вже чує деінде, і 20% того, що вони хочуть залити їй у вуха».

Плани, методи та масштаби російської пропаганди

У планах команди Гамбашидзе WP знаходить кілька улюблених методів поширення пропаганди.

  1. Використання «недовговічних» акаунтів у соцмережах, щоб уникнути виявлення.
  2. Публікація посилань на певні матеріали. Коли користувачі підхоплюють та поширюють пост із лінком, оригінальний пост видаляють, щоб не можна було знайти першоджерело.
  3. Публікація постів, які складаються виключно з посилання без додаткового опису словами, щоб їх неможливо було знайти за ключовими словами та видалити.

Соцмережу Truth Social Дональда Трампа російські пропагандисти називають єдиним способом розповсюджувати пости «без цензури», а для діяльності у Facebook, Twitter (тепер X) і YouTube використовують тимчасові акаунти.

Операція «Дискредитація України»

У січні 2023-го перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сєргєй Кірієнко викликав команду політичних стратегів, які вже працювали над зниженням підтримки України в Європі, як виявила WP у документах. Державним пропагандистам, серед яких Гамбашидзе, дали завдання розширити свою діяльність на США.

Армії російських дезінформаторів наказали створити та культивувати такі наративи:

  • українські політики – корупціонери, які «крадуть і продають зброю», яку Україні дали партнери;
  • американці не готові жертвувати власним добробутом через конфлікт в Україні;
  • зближення Росії з Китаєм – це нова загроза для США, яку Вашингтон сам і створив;
  • «загальне зубожіння, рекордна інфляція, стагнація… ризик для білих американців утратити роботу, привілеї для кольорових, дегенератів та інвалідів» (цитата з одного з російських документів);
  • поточна зовнішня політика проводиться «внаслідок нехтування національними інтересами білих громадян США»;
  • дії президента США Джо Байдена «затягнуть Штати у війну, і американці будуть гинути в Україні».

У документах WP знаходить приклад яскравого посту «американського патріота» для соцмереж: «Мене переповнює гнів, коли черговий пакет допомоги Україні на моїх очах осідає в кишенях американських та українських чиновників. Таку «допомогу» важко зрозуміти, коли безпритульні в США змушені побиватися та спати під мостами».

Коли цієї весни адміністрація Байдена знову почала просувати додатковий пакет допомоги для України, дослідники Microsoft та інших компаній зауважили збільшення неправдивої інформації про імміграцію і кордон США з Мексикою. 

Не забувають російські творці власної правди і моніторити опитування в США щодо зменшення підтримки України серед американців, особливо республіканців. Крім того, вони влаштовували і власні онлайн-опитування через рекламу, Facebook і TikTok, які показували невелике зниження підтримки України, але їх навряд чи можна вважати надійними.

Серед історій, які просували пропагандисти, найуспішнішою виявилася про корумпованість президента України Володимира Зеленського. Видання DC Weekly першим опублікувало фейк про те, що Зеленський на американську фіндопомогу купив дві яхти. У листопаді ця непідтверджена нічим і ніким історія завірусилася і потрапила на очі праворадикалці у Конгресі Марджорі Тейлор Ґрін, яка поширила посилання на статтю в X.

Проукраїнський сенатор-республіканець Том Тілліс сказав CNN, що дебати про допомогу Україні завмерли частково через те, що деякі політики висловили занепокоєння звинуваченнями в корупції і можливістю того, що «люди купуватимуть яхти на ці гроші».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні