Категорія
Новини
Дата

Офіс генпрокурора після аудиту закрив 19% справ проти бізнесу

Офіс генерального прокурора провів аудит кримінальних проваджень, які були порушено проти бізнесу. Близько 19% з них було закрито, повідомив під час зустрічі з бізнесом та Радою бізнес-омбудсмена заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Загалом було виявлено 6471 відкритих справ, які були порушені проти бізнесу, з них 1218 (19%) було закрито, йдеться у звіті Офісу генпрокурора.  «Це не фінальний результат, робота по аудиту триває», – каже Вербицький. 
  • Найбільше справ було порушено Нацполіцією – 64% (4109), Бюро економічної безпеки (БЕБ) – 27% (1757), Державним бюро розслідувань (ДБР) – 5% (344) та Службою безпеки України (СБУ) – 4% (261).
  • Протягом січня-лютого було скасовано 163 арешти. Найбільше у ДБР – майже 55% або 88 арештів. На другому місці Нацполіція – 28% (45 арештів), на третьому СБУ – 10% (17), на четвертому місці БЕБ – 8% (13).   

Контекст 

23 січня за підсумками засідання РНБО Зеленський анонсував мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес». 

Що стосується тримісячної перерви від перевірок, то РНБО рекомендувало Офісу генпрокурора, ДБР, Нацполіції, БЕБ, СБУ утриматися від перевірок компаній, якщо це може зашкодити їх підприємницькій діяльності. Про деталі суспільного договору між бізнесом та владою, читайте в матеріалі Forbes.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушуються правоохоронцями без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

У січні–жовтні 2023 року лише 23% кримінальних проваджень у сфері господарської діяльності доходили до суду з обвинувальним актом. Це на третину менше, ніж у попередні роки.

Кількість закритих кримінальних справ щодо господарської діяльності у 2023 році є найнижчою за останні пʼять років. 

Протягом жовтня–грудня 2023 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 337 скарг компаній щодо недобросовісної поведінки державних органів і закрила 220 справ. Податкові питання бізнесу очолюють рейтинг скарг до ради і становлять 61% від усіх звернень.

За 10 місяців 2023 року Державна податкова служба донарахувала бізнесу 46 млрд грн, а після програних судів у держбюджет надійшло лише близько 2 млрд грн, заявляв бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні