Стартапи, які займаються інноваційною їжею, залучають сотні мільйонів доларів інвестицій. В Україні суми угод поки що на чотири нулі скромніші. Forbes зібрав добірку перспективних українських foodtech-компаній
Американський стартап із виробництва альтернативних протеїнів Meati Foods підняв $150 млн фінансування у раунді інвестицій серії C. Якщо спростити, то цей стартап вирощує мʼясо з грибів і планує у 2025 році стати найбільшим виробником «яловичини» у США.
Загалом проєкти, що займаються інноваційною їжею, залучили у 2022-му $3,1 млрд, підрахувала експертка в Agri Food з досвідом у компаніях Fozzy Group Ганна Густова.
Вітчизняні foodtech-компанії поки що можуть тільки мріяти про такі чеки. Сумарні інвестиції в український foodtech протягом останніх двох років не перевищують $3 млн, каже співзасновник HD-Group і GFS GROUP Борис Шестопалов. Він будує у Вінниці індустріальний агропарк більш як для десятка компаній харчової промисловості. Загальний кошторис проєкту – 3 млрд грн.
Українські фонди, що працюють з індустрією foodtech, за словами Шестопалова, готові інвестувати максимум $150 000, а середній чек перебуває на рівні $10 000–20 000.
«Може бути і $30 000–40 000», – додає Дмитро Зозуля, який відповідає за M&A в агрохолдингу МХП. Компанія Юрія Косюка – найактивніший гравець на цьому ринку. Серед її інвестицій – Foodz Ukraine – foodtech-стартап, який розвиває мережу онлайн-ресторанів у Києві hi Snack, що займається виробництвом фруктових та овочевих чипсів. Також МХП розвиває бренд курячих слайсів «РябChick». Загальні інвестиції у цей проєкт – $4–5 млн.
Forbes Ukraine зібрав сім перспективних українських foodtech-стартапів за версією Дмитра Зозулі, Бориса Шестопалова та акселератора RadarTech.
Enzym Group
Enzym Group виготовляє дріжджі, натуральні кормові добавки для тварин і розробляє інноваційні продукти для здорового харчування людини.
Виторг у 2023 році – €47 млн.
Green Go
Засновники Юрій Кушнір і Богдана Леонова стверджують, що саме вони створили перші в Україні котлети з рослинної риби, а також повністю рослинний стейк.
Виробничі потужності здатні виготовляти до 500 кг альтернатив м’ясу та рибі, а також 10 000 кг тофу на місяць, каже Кушнір.
SnEko
Стартап, який виготовляє сирний екоснек за технологією NASA. У 2023 році виторг компанії збільшився втричі, якщо порівняти з 2021-м, до $650 000.
Засновники – брати Вадим і Пилип Гришини оцінюють компанію у $5 млн.
Eat Me At
Основа лінійки Eat Me At – фарш, виготовлений із текстурованого соєвого білка, насичений рослинними білками та мінералами коджі. Також у продуктовій лінійці – котлети, м’ясні кульки та напівфабрикати.
Wanted Vegan
Бренд рослинних страв, заснований у 2021 році Романом Квашенком. Загальна сума інвестицій – $1,5 млн особистих коштів фаундера.
Виторг у 2023 році становив 9,5 млн грн.
hi Snack
Стартап виробляє фруктові та овочеві чипси, фруктово-горіхові мікси, а також у планах – сушити батат, томати, кабачки та буряк.
Фаундер – Олександр Янов.
Melt Water Club
Стартап, який працює над технологією очищення питної води методом заморозки. Виторг у 2023-му – $210 000.
Фаундер Андрій Осадчий оцінює компанію в $5 млн.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.