Стартапи, які займаються інноваційною їжею, залучають сотні мільйонів доларів інвестицій. В Україні суми угод поки що на чотири нулі скромніші. Forbes зібрав добірку перспективних українських foodtech-компаній
Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.
Американський стартап із виробництва альтернативних протеїнів Meati Foods підняв $150 млн фінансування у раунді інвестицій серії C. Якщо спростити, то цей стартап вирощує мʼясо з грибів і планує у 2025 році стати найбільшим виробником «яловичини» у США.
Загалом проєкти, що займаються інноваційною їжею, залучили у 2022-му $3,1 млрд, підрахувала експертка в Agri Food з досвідом у компаніях Fozzy Group Ганна Густова.
Вітчизняні foodtech-компанії поки що можуть тільки мріяти про такі чеки. Сумарні інвестиції в український foodtech протягом останніх двох років не перевищують $3 млн, каже співзасновник HD-Group і GFS GROUP Борис Шестопалов. Він будує у Вінниці індустріальний агропарк більш як для десятка компаній харчової промисловості. Загальний кошторис проєкту – 3 млрд грн.
Українські фонди, що працюють з індустрією foodtech, за словами Шестопалова, готові інвестувати максимум $150 000, а середній чек перебуває на рівні $10 000–20 000.
«Може бути і $30 000–40 000», – додає Дмитро Зозуля, який відповідає за M&A в агрохолдингу МХП. Компанія Юрія Косюка – найактивніший гравець на цьому ринку. Серед її інвестицій – Foodz Ukraine – foodtech-стартап, який розвиває мережу онлайн-ресторанів у Києві hi Snack, що займається виробництвом фруктових та овочевих чипсів. Також МХП розвиває бренд курячих слайсів «РябChick». Загальні інвестиції у цей проєкт – $4–5 млн.
Forbes Ukraine зібрав сім перспективних українських foodtech-стартапів за версією Дмитра Зозулі, Бориса Шестопалова та акселератора RadarTech.
Enzym Group
Enzym Group виготовляє дріжджі, натуральні кормові добавки для тварин і розробляє інноваційні продукти для здорового харчування людини.
Виторг у 2023 році – €47 млн.
Enzym Group виготовляє дріжджі, натуральні кормові добавки для тварин і розробляє інноваційні продукти для здорового харчування людини Фото надано пресслужбою
Green Go
Засновники Юрій Кушнір і Богдана Леонова стверджують, що саме вони створили перші в Україні котлети з рослинної риби, а також повністю рослинний стейк.
Виробничі потужності здатні виготовляти до 500 кг альтернатив м’ясу та рибі, а також 10 000 кг тофу на місяць, каже Кушнір.
SnEko
Стартап, який виготовляє сирний екоснек за технологією NASA. У 2023 році виторг компанії збільшився втричі, якщо порівняти з 2021-м, до $650 000.
Засновники – брати Вадим і Пилип Гришини оцінюють компанію у $5 млн.
Eat Me At
Основа лінійки Eat Me At – фарш, виготовлений із текстурованого соєвого білка, насичений рослинними білками та мінералами коджі. Також у продуктовій лінійці – котлети, м’ясні кульки та напівфабрикати.
Wanted Vegan
Бренд рослинних страв, заснований у 2021 році Романом Квашенком. Загальна сума інвестицій – $1,5 млн особистих коштів фаундера.
Виторг у 2023 році становив 9,5 млн грн.
hi Snack
Стартап виробляє фруктові та овочеві чипси, фруктово-горіхові мікси, а також у планах – сушити батат, томати, кабачки та буряк.
Фаундер – Олександр Янов.
Melt Water Club
Стартап, який працює над технологією очищення питної води методом заморозки. Виторг у 2023-му – $210 000.
Фаундер Андрій Осадчий оцінює компанію в $5 млн.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.