Категорія
Інновації
Дата

Людство на порозі наступного стрибка у процвітанні. Як нам у цьому допоможе штучний інтелект, попри виклики? Прогноз гендиректора OpenAI Сема Альтмана 

4 хв читання

Сем Альтман ШІ AI /Getty Images

Сем Альтман, співзасновник та генеральний директор компанії OpenAI Фото Getty Images

Сем Альтман, співзасновник та генеральний директор компанії OpenAI (ChatGPT – її дітище), написав свої роздуми стосовно розвитку штучного інтелекту та його впливу на людство. Він вважає, що ми стоїмо на порозі наступного стрибка у процвітанні. Чи зможемо ми перестрибнути, залежить від того, як скористаємося перевагами, напевно, найбільшого технологічного досягнення. Forbes Ukraine переклав його колонку.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

У найближчі кілька десятиліть ми зможемо робити речі, які нашим бабусям і дідусям здавалися б магією.

Це явище не нове, але воно прискориться. Люди стають більш здібними: ми вже зараз можемо робити те, що наші попередники вважали неможливим.

Цей прогрес відбувся не через генетичні зміни, а тому, що інфраструктура сучасного суспільства є набагато розумнішою та здібнішою, ніж будь-хто з нас. Що більш важливо, саме суспільство є формою розвиненого інтелекту. 

Наші пращури здобули масштабні досягнення. Це їхній внесок у нарощення людського прогресу, від якого ми зараз отримуємо користь. Так буде й зі штучним інтелектом. Він дасть людям інструменти для розвʼязання складних проблем, допоможе віднайти нові підпори, які ми не змогли б придумати самостійно. 

Прогрес не зупинити. І вже наші діти зможуть робити те, чого ми не можемо.

Так, це потребуватиме деякого часу. Але вже незабаром ми зможемо оперувати штучним інтелектом, який допомагатиме нам досягати набагато більшого, ніж ми могли б зробити без нього. Зрештою, у кожного з нас може бути власна команда ШІ. Вона складатиметься з віртуальних експертів у різних сферах, які працюватимуть разом, щоб створити майже все, що ми можемо собі уявити. 

Наших дітей вчитимуть віртуальні репетитори, які зможуть надавати їм персоналізовані інструкції з будь-якого предмета, будь-якою мовою та в будь-якому темпі сприйняття та засвоєння інформації. Подібні ідеї доцільні й для вдосконалення сфери охорони здоровʼя. Ми матимемо можливість створювати будь-яке програмне забезпечення, яке тільки можна собі уявити. 

З цими новими здібностями ми зможемо досягти загального процвітання людства до рівня, який сьогодні здається неймовірним. Це стосується й покращення якості життя. Процвітання саме по собі не обовʼязково робить людей щасливими, є багато прикладів нещасних багатіїв. Але воно суттєво покращить життя людей по всьому світу.

Ось маленький факт з історії розвитку людства. Після тисячоліть наукових відкриттів та технологічного прогресу ми навчилися плавити пісок. Потім додали до нього деякі інгредієнти, помістили цю суміш в надзвичайно крихітному масштабі в комп’ютерні мікросхеми, пропустили через них енергію і в результаті отримали системи, здатні створювати все більш спроможний штучний інтелект.

Цей маленький факт може виявитися найбільш значущим в історії людства. Можливо, ми оперуватимемо суперінтелектом вже за кілька тисяч днів. А можливо, це займе більше часу. Але я впевнений, рано чи пізно ми до цього прийдемо. 

Як ми опинилися на порозі наступного стрибка у процвітанні? Відповідь трьома словами: глибинне навчання спрацювало.

У 15 словах: глибинне навчання спрацювало, передбачувано покращилося завдяки масштабуванню, і ми виділяли на нього все більше ресурсів.

Це дійсно так. Людство відкрило алгоритм, який може з приголомшливою точністю вивчати будь-яке розподілення даних (або основні «правила», які створюють будь-яке розподілення даних). І чим більше доступних обчислень та даних, тим краще цей алгоритм допомагає людям розвʼязувати складні задачі. Незалежно від того, скільки часу я витрачаю на роздуми про це, я ніколи не можу усвідомити важливість цього технологічного винаходу.

Є багато деталей, які нам ще належить зʼясувати, але було б помилкою відволікатися на якийсь конкретний виклик. Глибинне навчання працює, а решту проблем ми вирішимо. Можна багато дискутувати про виклики, але наразі головне те, що ШІ лише покращуватиметься зі збільшенням масштабу. Як наслідок цього процесу — значне поліпшення життя людей по всьому світу.

Незабаром моделі штучного інтелекту стануть автономними персональними помічниками, які виконуватимуть конкретні завдання від нашого імені. Наприклад, координуватимуть медичну допомогу від вашого імені. У якийсь момент у майбутньому системи ШІ стануть настільки досконалими, що допоможуть нам створювати кращі системи наступного покоління і сприятимуть науковому прогресу в усіх сферах.

Саме розвиток технологій дозволив людству перейти з камʼяного віку в епоху землеробства, а потім в індустріальну епоху. Звідси шлях до епохи інтелекту вимощений комп’ютерами, енергією та людською волею.

Якщо ми хочемо зробити ШІ доступним якомога більшій кількості людей, нам потрібно знизити вартість обчислень і зробити їх надлишковими на ринку (що вимагає великої кількості енергії та чипів). Якщо ми не побудуємо потужної інфраструктури, ШІ буде дуже обмеженим ресурсом, за який вестимуть війни та який стане інструментом переважно для багатих людей.

Ми повинні діяти мудро, але з чітким переконанням. Світанок епохи інтелекту — це доленосна подія з дуже складними та надзвичайно високими ставками. І це не буде цілком позитивна історія. Але переваги настільки величезні, що ми зобовʼязані заради себе і майбутнього зʼясувати, як керувати можливими ризиками

Я вважаю, що майбутнє буде настільки світлим, що ніхто з сучасників не зможе його справедливо описати. Але визначальною характеристикою епохи інтелекту буде потужне процвітання людства.

Хоча це відбуватиметься поступово, приголомшливі майбутні досягнення: подолання зміни клімату на Землі, заснування космічної колонії та відкриття всіх законів фізики, зрештою стануть буденністю. З майже безмежним інтелектом та потужною енергією – здатністю генерувати чудові ідеї та втілювати їх у життя – ми можемо зробити дуже багато.

З прикладів розвитку інших технологій ми бачимо, що нас чекають й негативні моменти. Тому ми повинні почати працювати вже зараз, щоб максимізувати переваги штучного інтелекту, мінімізуючи його шкоду. 

Наприклад, ми очікуємо, що ця технологія може спричинити значні зміни на ринках праці (як хороші, так і погані) в найближчі роки. Але більшість професій змінюватимуться повільніше, ніж думає більшість людей. Тому я не боюся, що ми залишимося без роботи (навіть якщо сьогодні вона не сприймається як справжнє робоче місце). Люди мають вроджене бажання творити та бути корисними один одному, а ШІ дозволить нам посилити наші власні здібності, як ніколи раніше. Як суспільство ми повернемося у світ, що розширюється, і знову зможемо зосередитися на іграх з позитивною сумою.

Багато з того, що ми робимо сьогодні, виглядало б для людей, які жили кілька сотень років тому, марнуванням часу. Але ніхто не озирається на минуле, з бажанням працювати, наприклад, ліхтарником. Бо якби ліхтарник міг перенестися в часі і побачити сучасний світ, він би не повірив, що все навколо може бути таким розвиненим.

І якби сучасна людина могла зараз перемотати час на сто років вперед, була б шокована процвітанням, якого досягло людство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд