Сергій Ребров /Getty Images
Категорія
Лідерство
Дата

Правила менеджменту Сергія Реброва. Головний тренер збірної України про лідерство на чолі суперпокоління українських футболістів перед Євро-2024. Інтерв’ю

6 хв читання

Головний тренер збірної України Сергій Ребров Фото Getty Images

Яким менеджером є головний тренер збірної України Сергій Ребров та як він планує зробити команду-переможницю із одного з найбільш перспективних поколінь в історії українського футболу?

Футбольний тренер – не надто очевидний герой для інтервʼю у Forbes, але Сергій Ребров – особливий випадок.

Вже за місяць очолювана ним національна збірна України стартує на чемпіонаті Європи з футболу. Цьогоріч у складі – ціла плеяда гравців, що представляють клуби з європейських топчемпіонатів. Як Ребров планує зробити з них команду, що претендуватиме на історичний результат?

Він швидко відгукнувся на пропозицію Forbes поговорити про менеджмент і роль лідера у колективі амбіційних спортсменів, зміни в українському футболі за останні десять років та роботу у збірній, де у тренера є вкрай мало часу, аби вплинути на команду.

Які підходи сповідує Ребров?

Інтервʼю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Налаштування збірної України на Євро

На який результат ви будете налаштовувати футболістів перед Євро? Чи є розмова, скажімо, про вихід до фіналу?

Для мене важливо, аби всі члени команди фокусувались на конкретній зустрічі. Ми заслужили це місце на Євро. І тому перед кожною зустріччю маємо ставити собі завдання виграти матч.

Далі подивимося. Не треба одразу ж після першого матчу думати про розклади. Коли прийде друге, думатимемо про друге. Тому зараз треба через товариські зустрічі спокійно і сконцентровано підготуватися до старту. 

Збірна України буде однією з наймолодших на цьому чемпіонаті Європи. Це перевага чи недолік?

Я люблю працювати з молодими гравцями, вони виходять на поле з реальним бажанням. Проте команді без досвідчених гравців дуже складно. Молодий гравець – це про нестабільність.

Досвідчені гравці допомагають молодим. У боксі, наприклад, все залежить лише від тебе, а в футболі у тебе поруч є партнер, який готовий допомогти. Успішні команди – це команди, в яких є баланс між досвідченими і молодими гравцями.

Кейс Михайла Мудрика – гарна ілюстрація. Він приїде в збірну після дуже нерівного сезону у «Челсі». Як мотивувати таких людей?

Коли футболісти приїжджають в табір збірної, то забувають про свої клуби. Проблеми в клубах – проблеми клубів. Вони є майже у всіх гравців.

Мудрик дуже допоміг нам в останніх матчах попри критику вболівальників. Він – патріот України. І виходячи у футболці збірної, він ніколи не думатиме про щось інше, як про перемогу.

Ребров, Мудрик /Getty Images

Сергій Ребров та Михайло Мудрик під час благодійного матчу на підтримку України у Лондоні Фото Getty Images

Тренер збірної Італії Лучано Спалетті забороняв футболістам грати в PlayStation. Футболістів італійського «Наполі» через погані результати «закривали» в готелі. Чи близькі вам такі методи?

У кожного тренера і президента свої методи. Президент від програшів втрачає гроші. Він може застосувати до гравців неординарні методи. Іноді радикальні кроки мають право на життя. Лобановський так дуже часто робив. Але я не можу сказати, що я сам практикував щось подібне після поразок.

Де роль тренера більша – у клубі чи в збірній?

Для національної збірної ключове, щоб гравці виходили на поле і билися пліч-о-пліч за країну. У тренера мінімально часу, щоб щось донести гравцям.

У клубі, де я кожен день проводив з футболістами, наприкінці сезону було видно, як гарно вони мене розуміють навіть тоді, коли я нічого їм не кажу і ні про що не нагадую. Вони вже роблять це на полі.

Я не можу сказати, що роль тренера сильно відрізняється в збірній і клубі. Але тренувальний процес – так. Для збірної він дуже скорочений, а план підготовки постійно змінюється. І в межах двох-трьох тренувань ти повинен вкласти в гравців те, що робиш протягом місяців чи навіть років роботи.

Наскільки вам як професіоналу не вистачає щоденної роботи?

Мені її дійсно не вистачає. Але коли надійшло запрошення від збірної України, я не міг відмовитись. Я мав багато контрактів і запитів, від тих же Еміратів (до призначення тренером збірної Ребров тренував клуб «Аль-Айн» з ОАЕ. – Forbes), але усім відповів, що зараз обираю Україну.

Мені дуже цікаво працювати з нашими хлопцями. Перший рік завжди складний. Аби гравці краще мене розуміли потрібен час, а його в нас немає. За цей короткий період, ми зробили дуже багато. За 11 ігор ми програли лише одну (Італії у вересні 2023-го. – Forbes). І це – велике досягнення.

Я бачив обличчя гравців після нашої перемоги з Ісландією. Було помітно, що вони розуміють, що вони зробили дуже багато. Вони навіть не уявляють, наскільки багато.

Як мотивувати команду, яка програє 0:3

Які основні компоненти успіху в футболі?

По-перше, без грошей ти не зможеш конкурувати з командами, що мають набагато дорожчих гравців. Якщо твоя команда коштує у 10–20 разів дешевше, ніж команда суперника, ти маєш шанс перемогти, але на короткій дистанції. Я ніколи не казав, що гроші на першому місці, але без них і без кваліфікованих гравців дуже важко у довгостроковій перспективі.

Окрім грошей важливий і підбір гравців. Навіть якщо у тебе є гроші, але немає розуміння, як підбирати гравців під модель тренера, створити команду дуже важко.

Якщо клуб ставить перед собою завдання виграти чемпіонат, а вже програв три-чотири гри, і його прихильники та журналісти починають говорити про зміну тренера, це дуже впливає. Тому також важлива комунікація між президентом клубу і тренером.

Сергій Ребров /Getty Images

Сергій Ребров під час матчу збірної України з Італією у Мілані Фото Getty Images

Десять років тому ви очолили «Динамо». Чим нинішній Сергій Ребров-тренер відрізняється від 2014-го?

Мене часто запитують, що важче: бути гравцем чи тренером? Я вважаю, що тренером, тому що після свистка робота гравця закінчується, і він йде додому, тоді ж як на тренері лежить аналіз гри, що пройшла, і підготовка до тієї, яка буде.

Якщо в минулому ти був гравцем, цей досвід тобі особливо не допоможе, коли ти станеш тренером. Зате тепер допомагає той досвід, який я отримав за ці десять років. У перший рік тренерства у мене була купа ідей, не підтверджених практикою.

Коли я очолив «Динамо», де у футболістів могла бути зарплата по три мільйони доларів на рік, важливим було здобути їхню довіру. Тому я одразу почав шукати індивідуальний підхід до кожного. Згодом їхня віра в мене дала результати.

Як ви мотивуватимете футболістів, якщо перший тайм закінчується 3:0 не на вашу користь?

Забігати в роздягальню з криками – не завжди потрібна ідея. Іноді варто всього-на-всього заспокоїти футболістів. Для цього тренери повинні бути психологічно врівноваженими. У нас зараз дуже гарна команда, але вона повинна виходити на поле і бути збалансованою, показувати свій максимум.

Ми програвали Македонії 0:2, а потім вийшли і обіграли їх 3:2. У нас тоді була дуже важка розмова в роздягальні, бо гравці не просто не робили того, про що ми домовлялись, а взагалі нічого не робили. І тоді я їм сказав, що якщо вони заявляють, що зараз грають за Збройні сили України, а на полі нічого не роблять, то це багато про що говорить.

Задоволення від перемоги більше у тренера чи у гравця?

Коли отримуєш результат як тренер, більше радієш за самих гравців, адже розумієш, що ти допоміг їм виграти. Я швидко забуваю про те, що було сьогодні чи вчора, і так само швидко починаю підготовку до наступного матчу. Я не святкую перемоги дуже довго.

Про нове покоління футболістів та Андрія Шевченка на чолі УАФ

Чим відрізняється сучасне покоління українських футболістів, таких як Циганков, Довбик, Мудрик, від вашого?

Зараз гравці більше займаються собою. Футболісти, які приїжджають до табору збірної, постійно ходять до тренажерного залу і готують себе до гри самі. Багато хто привозить своїх фізіотерапевтів і тренерів, які і складають їм програми підготовки.

Раніше такого не було. Раніше людина була футболістом лише під час тренування і самої гри. Зараз гравці більш сфокусовані на підготовці. Вони знають, як важливо не втрачати час.

Ребро, Забарний, Борнмут /Getty Images

Сергій Ребров та гравець збірної України та англійського Борнмута Ілля Забарний Фото Getty Images

Як за 30 років змінилась роль фінансової мотивації гравців?

Раніше були інші гроші й інші обсяги. Гроші дійсно впливають на мотивацію. Але в командному виді спорту важливі почуття. Коли ти виходиш на поле і когось обігруєш, то це вже не про гроші, а про тебе самого і твою команду.

Ваше прізвище можна побачити у різних рейтингах найгірших трансферів, складених британською пресою. Що ви робили, аби це не впливало на вашу гру?

Я постійно повторював президенту «Динамо»: «Не читайте відгуки вболівальників. Розмовляйте зі спеціалістами, тренером і лише потім робіть висновки».

Єдині, хто може публічно і дійсно конструктивно критикувати гру і роботу тренера, – це колишні тренери. Навіть футболісти, які закінчили кар’єру, – ні, адже у них відсутній тренерський досвід. 

Я задоволений своєю футбольною карʼєрою та тим, що зараз роблю як тренер. Не треба шукати негатив. Особливо в епоху соціальних мереж, коли будь-який вболівальник, сидячи на дивані, може написати тобі будь-що, а ти сидітимеш і думатимеш, так це чи не так.

Що в українському футболі має змінити новий голова УАФ Андрій Шевченко?

Я думаю, всі вдячні Андрію за те, що він очолив Асоціацію у такий складний для неї час. Зараз важко казати про розвиток українського футболу. Сьогодні його потрібно підтримувати, зважаючи на війну і ті руйнування, які вона приносить.

Проведення чемпіонату – суттєвий крок. Але майже в кожному турі є затримки, зупинки на тривоги, перенесення зустрічей тощо. Тому про те, як розвивати український футбол, думатимемо після перемоги. 

У підготовці матеріалу брала участь Дарія Дзисюк.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні