Категорія
Життя
Дата

Історія морського контейнера та поради Девіда Аллена і Пітера Тіля. 5 книг від ІТ-підприємця Сергія Токарєва, які допоможуть налагодити процеси (не лише) в бізнесі

4 хв читання

Сергій Токарєв, Roosh /колаж Анастасія Решетнік

ІТ-підприємець Сергій Токарєв радить пʼять книжок, що допомогли йому вдосконалити та організувати бізнес-процеси і життя загалом. Фото колаж Анастасія Решетнік

Співзасновника інвестиційної групи Roosh Сергія Токарєва драйвить постійне вивчення нового. Йдеться не лише про освіту та бізнес, а й пізнання навколишнього і внутрішнього світів. Як підприємець знаходить на це час? Він навчився правильно організовувати процеси. Ось п’ять книг про це, які Токарєв радить прочитати

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 30.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Сергій Токарєв досліджує різні джерела продуктивності і організації життя. Інтервальне голодування допомагає співзасновнику інвестиційної групи Roosh знайти фокус і за три дні виконати двотижневу кількість завдань. Він використовує медитаційні практики Віма Гофа, стрибає з парашутом, занурюється в батискафі та практикує віпасану. 

Ось пʼять книжок, що допомогли Токарєву вдосконалити та організувати бізнес-процеси і життя загалом.

«Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу», Девід Аллен, 2001

Як упорядкувати справи, Девід Аллен

Як упорядкувати справи. Мистецтво продуктивності без стресу / Getting Things Done. The Art of Stress-Free Productivity, Девід Аллен

Якщо справу можна виконати менш ніж за дві хвилини – зробіть це негайно, каже найвідоміше правило коуча і консультанта з менеджменту Девіда Аллена. Він став популярним завдяки винайденому способу управління часом Getting Things Done (GTD). 

«Наш розум неефективний для зберігання і нагадування про всі задачі, – каже Токарєв. – Аллен пропонує систему, яка допомагає звільнити розум від необхідності памʼятати кожну дрібницю, дозволяючи йому зосередитися на виконанні завдань».

Правильна організація процесів допомагає менше втомлюватись, переконаний Аллен. Його книга розповідає про те, як визначити пріоритети, переоцінити цілі, спланувати проєкти та почуватися добре щодо того, що якісь справи ви не виконаєте ніколи. На думку Токарєва, методика Getting Things Done буде корисною для будь-кого, хто прагне покращити навички управління часом і зменшити відчуття перевантаження в повсякденному житті.

«Quantum Warrior: The Future of the Mind», Джон Кехо, 2011

Квантовий воїн, Джон Кехо

Квантовий воїн / Quantum Warrior: The Future of the Mind, Джон Кехо

Джон Кехо – коуч, що досліджує потужність розуму. У 1975-му він усамітнився в лісах Британської Колумбії, щоб три роки споглядати за внутрішньою роботою людського розуму. Результат цієї роботи – програма розвитку сили розуму, яка отримала шалену популярність. Одна з його книг «Mind Power Into the 21st Century» розійшлася мільйонними тиражами по світу.

«Сила розуму величезна, – пише Кехо. – Вона може приваблювати або відштовхувати події та обставини вашого життя». Також він каже: «Всесвіт не реагує на те, що ви хочете, він реагує на те, у що ви вірите».

Його «Квантовий воїн» показує, як наукові та духовні знання можуть спільно працювати на самовдосконалення та перетворення особистого життя, каже Токарєв. У книжці Кехо поєднує наукові відкриття з релігіозними вченнями, пояснює, як керувати підсвідомістю та використовувати сни для досягнення успіху.

«Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future», Пітер Тіль та Блейк Мастерс, 2014

Від нуля до одиниці, Пітер Тіль та Блейк Мастерс

Від нуля до одиниці / Zero to One, Автор: Пітер Тіль та Блейк Мастерс

Найважливіша навичка, яку повинен опанувати кожен лідер – навчитися думати самостійно, вважає підприємець та інвестор Пітер Тіль. На його думку, людина, яка робить те, що хтось уже вміє, переходить від 1 до n та примножує уже відоме. А от створення чогось абсолютно нового – це перехід від 0 до 1. Такі люди уникають конкуренції, тому що їхній продукт – унікальний.

Тіль і Мастерс дослідили, як створювати компанії, що виробляють фундаментально нові продукти, розповідає Токарєв. Автори радять навчитися ставити питання, які допоможуть знаходити цінність у несподіваних місцях. «Головне запитання, яке ви маєте поставити собі: що я знаю, чого не знають інші?», – наголошують Тіль і Мастерс.

«Ця книга мотивувала мене на створення інноваційних рішень та показала, як важливо підходити до подолання бізнес-челенджів з креативом», – каже підприємець.

«The Lean Startup. How Constant Innovation Creates Radically Successful Business», Ерік Ріс, 2011

Стартап без помилок, Ерік Ріс

Стартап без помилок / The Lean Startup. How Constant Innovation Creates Radically Successful Business, Ерік Ріс

Джеффрі Іммельт – СЕО General Electric, корпорації із річним прибутком понад $225 млрд – змушує всіх менеджерів компанії читати The Lean Startup і дізнаватись, у чому полягає концепція «ощадливого стартапу» стартапера Еріка Ріса.

Ріса пише: стартап – це організація, яка створює щось нове в умовах надзвичайної невизначеності. Отже, головне завдання підприємця – навіть у цьому тумані знайти шлях до сталого бізнесу.

«Якщо ви не соромитеся першої версії вашого продукту, ви випустили його надто пізно», – пише Ріс. Його концепція підкреслює значущість створення мінімально життєздатних продуктів, швидкого отримання зворотного звʼязку від клієнтів та ітеративного проєктування, пояснює Токарєв.

В Roosh використовують цей підхід, щоб ефективніше використовувати ресурси, швидко адаптуватися до змін і максимально знизити ризики невдачі.

«The Box: How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger», Марк Левінсон, 2008

Морський контейнер, Марк Левінсон

Контейнер. Як морський контейнер зробив світ меншим, а світову економіку більшою / The Box: How the Shipping Container Made the World Smaller and the World Economy Bigger, Марк Левінсон

The Box потрапила до списку найкращих бізнес-книг 2013 року у Financial Times. Її запропонував додати до переліку запрошений експерт премії – Білл Гейтс.

У 1956 році нафтовий танкер перевіз 58 контейнерів з між двома портами. Відтоді контейнерні перевезення перетворились на величезну галузь, яка своєю чергою зробила можливим бум світової торгівлі. Економіст Марк Левінсон зібрав повну історію, на перший погляд, звичайної коробки – від боротьби за їх використання до наслідків перевезення товарів у контейнерах. Торгувати стало суттєво легше, доставка прискорилась, ціни знизились, а пропозиція товарів у світі стала ширшою. 

«The Box» показує, наскільки інновації важливі для збільшення ефективності, чому потрібно адаптуватись до змін та використовувати нові технології для оптимізації процесів, резюмує Токарєв.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні