Категорія
Життя
Дата

Найскладніший епізод «Фуріози» знімали 78 днів. Як створювали приквел фільму «Шалений Макс: Дорога гніву» вартістю майже $200 млн? П'ять фактів про стрічку

3 хв читання

фільм Фуріоза /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Фільм «Фуріоза» виходить в український прокат 23 травня. Головну роль у стрічці зіграла Аня Тейлор-Джой Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Екшн «Фуріоза» з Анею Тейлор-Джой у головній ролі виходить в український прокат 23 травня. Це приквел до фільму «Шалений Макс: Дорога гніву» режисера Джорджа Міллера. Що слід знати про стрічку перед переглядом?

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

«Фуріоза» – це 15-річна одісея, каже режисер стрічки Джордж Міллер. Сага розповідає історію викрадення і помсти воїтельки Фуріози, роль якої дісталася Ані Тейлор-Джой. Стрічка є приквелом до фільму «Шалений Макс: Дорога гніву» 2015 року, що отримав шість нагород «Оскар».

Бюджет картини становить від $168 до $233 млн, за даними Variety і Deadline. Зйомки тривали майже девʼять місяців, для фільму залучили 200 каскадерів і 145 транспортних засобів.

«Фуріоза» виходить в український прокат 23 травня. Forbes зібрав пʼять цікавих фактів про створення фільму з матеріалів, наданих дистриб’ютором «Кіноманія».

Трейлер фільму «Фуріоза». Джерело: Warner Bros. Pictures Ukraine

Історія Фуріози була написана ще до «Дороги гніву»

«Перш ніж знімати «Дорогу гніву» нам довелося написати історію Фуріози», – говорить Джордж Міллер. Якщо події попереднього фільму займають три доби, то «Фуріоза» описує життя героїні у період із 10 до 26 років і заглиблюється в передісторію її світу.

Матеріал було створено перед початком зйомок «Дороги гніву», щоб актори та знімальна група могли краще зрозуміти історію героїні. Сценарій вирішили екранізувати, якщо «Дорога гніву» виявиться успішною. Так і сталося: вона зібрала $380 млн у світовому прокаті за бюджету $150 млн, ставши найкасовішим фільмом серії.

Міллер розширює географію франшизи: показує родючі землі, з яких рейдери під керівництвом ватажка Дементуса (Кріс Хемсворт) викрали Фуріозу, а також демонструє всі три міста Пустки, де править головний злодій «Шаленого Макса» Несмертел Джо. У «Фуріозі» він нагадує гендиректора компанії під сильним тиском, каже виконавець ролі Лачі Халм. У постапокаліптичній пустелі диктатор створив систему обміну продуктами між трьома осередками цивілізації, що виробляли їжу, зброю і пальне. Коли з «корпорацією» починає війну трьохтисячна орда байкерів, їхня полонянка Фуріоза отримує шанс на втечу.

Образ Патронівська, мешканці якого виготовляють набої, змалювали з бразильської золотої копальні Серра-Пелада.

Аня Тейлор-Джой Фуріоза /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Бюджет «Фуріози» становить від $168 до $233 млн, за даними Variety і Deadline. Зйомки тривали майже дев'ять місяців. Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Найдовший екшн-епізод знімали 78 днів

42 сторінки у сценарії і близько 15 хвилин на екрані займає найдовший екшн-епізод фільму, який команда назвала «Пасажир без квитка». У цій частині фільму Фуріоза знайомиться з преторіанцем і водієм-віртуозом Джеком, що допомагає їй дістатися додому.

Однією з основних локацій для епізоду стала чотирикілометрова ділянка дороги у віддаленому австралійському містечку Хей. Камери, встановлені на автомобілях, безперервно рухалися маршрутом уперед і назад. Режисер Джордж Міллер спостерігав за знімальним майданчиком через супутниковий зв’язок – сам він перебував у Каннах.

Міллер переглядав дубль і вносив корективи в режимі реального часу, поки колона транспортних засобів поверталася на початок сцени.

Загалом епізод складається зі 197 кадрів. На його створення витратили 78 днів, залучивши 52 каскадерів. Постановником трюків виступив Гай Норріс, який, окрім франшизи «Шалений Макс», відповідав за екшн у фільмах «Володар кілець: Братство персня», «Загін самогубців» і «Люди Ікс: Темний Фенікс».

Фуріоза Кріс Хемсворт /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Кріс Хемсворт у ролі ватажка рейдерів Дементуса у фільмі «Фуріоза». Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Для зйомок використали понад 100 мотоциклів

Головним транспортом у «Дорозі гніву» були вантажівки й автомобілі, а у «Фуріозі» більшість трюків виконують на мотоциклах, розповідає Норріс. В одній зі сцен битв бере участь 41 байкер. Загалом у зйомках використали понад 100 мотоциклів, деякі з них створили спеціально для фільму.

Для ватажка орди Дементуса сконструювали «колісницю» навколо літакового двигуна Rotec R2800. «Коні» з обох боків – це пара мотоциклів BMW R18. Фуріоза у фільмі пересувається на автомобілі типу хотрод, модифікованому для їзди по піщаних дюнах. Для зйомок Тейлор-Джой навчалася автотрюків, зокрема поворотів на 180 градусів, розповів Міллер.

фільм Фуріоза Шалений Макс Сага /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Для зйомок «Фуріози» використали понад 100 мотоциклів, деякі з них створили спеціально для фільму. Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Безпрецедентна кооперація виробників кінокамер

Команда фільму об’єднала конкурентів для роботи над стрічкою. Зйомки «Фуріози» вимагали співпраці між трьома найбільшими виробниками кінокамер – Panavision, ARRI та RED. Загалом на знімальному майданчику працювали 32 камери різних типів.

Робота над логістикою техніки стартувала в 2020-му, за два роки до зйомок. Для пересування камер знадобилося понад 20 автомобілів, а команда операторів складалася з 35 людей.

Фуріоза цікаві факти /кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

На знімальному майданчику «Фуріози» працювали 32 камери різних типів. Фото кадр з фільму надано Warner Bros. Pictures

Більшість трюків у фільмі – цифрові записи рухів

Трюки у фільмі створені за допомогою технології захоплення руху. Наприклад, щоб показати зіткнення мотоциклів, каскадери спочатку виконували трюки на кріпленнях, у спеціальних костюмах для збору фізичних даних. Для кожного створили аватар – він з’являється на екрані в найбільш небезпечні моменти замість каскадера, відтворюючи його рухи.

фільм Фуріоза Шалений Макс Сага

На створення головного екшн-епізоду витратили 78 днів, залучивши 52 каскадерів. Фото: Warner Bros. Pictures

За словами Гая Норріса, технологія захоплення руху забезпечує більш реалістичне зображення, ніж анімовані цифрові персонажі, і водночас підвищує безпеку акторів.

Як і каскадери, транспортні засоби в складних екшн-сценах представлені за допомогою 3D-моделей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні