Категорія
Новини
Дата

40 грн за долар. НБУ встановив новий історичний мінімум курсу гривні

1 хв читання

Офіційний курс долара вперше в історії перевищив 40 грн і становить 40,1 грн/$. Про це свідчать дані Нацбанку щодо курсу гривні, встановленого на понеділок, 27 травня.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Нацбанк за підсумками торгів на міжбанку встановив офіційний курс гривні до долара на 27 травня на рівні 40,1153 грн/$ проти 39,9205 грн/$ у пʼятницю, 24 травня, свідчить інформація на сайті НБУ.

Контекст

Готівковий курс ще раніше подолав позначку в 40 грн. Уперше готівковий долар в Україні коштував 40 грн ще наприкінці лютого 2015 року, але цей показник протримався декілька годин, після чого відкотився майже вдвічі. 

Вже під час великої війни готівковий курс подолав позначку у 40 у липні 2022-го, а у вересні 2022-го наближався до 42. Згодом часткове послаблення валютних обмежень призвело до зближення готівкових курсів з міжбанківським, і долар «на вулиці» знову став дешевшим за 40 грн.

Така девальвація перевищує прогнози більшості аналітиків. Учасники опитування іспанської консалтингової компанії Focus Economics ще в листопаді прогнозували курс 39,07 грн/$ на кінець 2024 року

У травні консенсус-прогноз Focus Economics щодо обмінного курсу гривні на кінець 2024 року змістився до 40,3 грн/$.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні