Категорія
Новини
Дата

40 грн за долар. НБУ встановив новий історичний мінімум курсу гривні

1 хв читання

Офіційний курс долара вперше в історії перевищив 40 грн і становить 40,1 грн/$. Про це свідчать дані Нацбанку щодо курсу гривні, встановленого на понеділок, 27 травня.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Нацбанк за підсумками торгів на міжбанку встановив офіційний курс гривні до долара на 27 травня на рівні 40,1153 грн/$ проти 39,9205 грн/$ у пʼятницю, 24 травня, свідчить інформація на сайті НБУ.

Контекст

Готівковий курс ще раніше подолав позначку в 40 грн. Уперше готівковий долар в Україні коштував 40 грн ще наприкінці лютого 2015 року, але цей показник протримався декілька годин, після чого відкотився майже вдвічі. 

Вже під час великої війни готівковий курс подолав позначку у 40 у липні 2022-го, а у вересні 2022-го наближався до 42. Згодом часткове послаблення валютних обмежень призвело до зближення готівкових курсів з міжбанківським, і долар «на вулиці» знову став дешевшим за 40 грн.

Така девальвація перевищує прогнози більшості аналітиків. Учасники опитування іспанської консалтингової компанії Focus Economics ще в листопаді прогнозували курс 39,07 грн/$ на кінець 2024 року

У травні консенсус-прогноз Focus Economics щодо обмінного курсу гривні на кінець 2024 року змістився до 40,3 грн/$.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні